Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие в официалното откриване на деветото Европейското първенство по баскетбол с инвалидни колички, Дивизия C, което продължава до 4 август в столичната зала "Триадица".
Турнирът се провежда със съдействието на Министерството на младежта и спорта (ММС).

На баскетболния терен, освен отбора на България, който дебютира на подобен форум, ще излязат и тимовете на Португалия, Ирландия, Чехия, Сърбия, Гърция и Унгария.

"За мен е огромна чест да открия 9-ото Европейско първенство по баскетбол на колички в група C. За нас е удоволствие да приветстваме в София толкова много мъже с несломим дух и уникални спортни качества. Вие сте най-добрия посланик на спорта и аз вярвам, че това състезание ще допринесе изключително много за популяризирането на този спорт, както и да покажем, че баскетболът на колички е достъпен в България", каза министър Кралев и пожела успех на всички участници.

Спортният министър изрази благодарността си към Българска федерация по баскетбол (БФБ) и на нейния президент Георги Глушков за прекрасната организация на първенството и изтъкна, че през 2020 година страната успя да спечели и домакинство на Световно първенство по баскетбол за юноши до 17 години.

"Искам да благодаря на министр Кралев за съдействието, което оказва през последните няколко години за развитието на нашия спорт. Бих искал да пожелая на всички участници в следващите няколко дни да покажат най-доброто, на което са способни и да оценят всички усилия, които са положени", заяви от своя страна Георги Глушков.

Министерството на младежта и спорта подкрепя развитието на баскетбола на колички в България още с въвеждането на новата "Програма за развитие на спорта за хора с увреждания" през 2016 година. Оттогава досега на БФБ по Програмата са предоставени 346 000 лева, предимно за провеждане на спортни занимания, организиране на държавни първенства, подготовка и участие на националния отбор в международни състезания и не на последно място - за закупуването на общо 28 спортни инвалидни колички за баскетбол.

Благодарение на това, системна подготовка водят 57 души с различни двигателни увреждания, част от които в новосъздадените 2 баскетболни клуба за хора с увреждания.

Осигурени са 6 квалифицирани спортни специалисти, които да работят по клубовете, а за националния отбор - треньор, лекар, физиотерапевт и други длъжностни лица.

През годините общо 7 различни спортни клуба са участвали в проектите на БФБ, за които федерацията ежегодно организира между 3 и 5 турнира в градовете София, Варна и Бургас.

За 2019 г. ММС е предоставило на БФБ сумата от 120 000 лева за организиране на прояви от държавния спортен календар, участие в 4 прояви (международни турнири и европейско първенство) от международния спортен календар, подготовка на спортисти с увреждания за участие в проявите от международния спортен календар и за материално-техническо осигуряване.

На събитието присъства и спортният директор на Европейската федерация по баскетбол на колички Дирк Косер.