Химки спечели Купата на Русия по баскетбол, след като изненадващо се наложи на финала над мега фаворита ЦСКА Москва с 85:67 (14:19, 21:18, 23:8, 27:22).

Въпреки че именно „армейците” отстраниха на полуфинал домакина на турнира УНИКС Казан, местните фенове в по-голямата си част подкрепяха гранда.

Двубоят започна в бавно темпо, като явно нито един от двата отбора не искаше пръв да рискува. Въпреки че ЦСКА започна да налага темпото си, до края на първото полувреме шампионите така и не успяха да натрупат и втората част завърши 37:35 в тяхна полза.

След почивката обаче баскетболистите на Химки поеха инициативата и допуснаха „червените” да им отбележат само осем точки в третата част. Тимът от Подмосковието от своя страна вкара цели 23 и така дръпна с 13 пред опонента си за трофея.

Наставникът на ЦСКА Еторе Месина опита всички начини да събуди своите баскетболисти, но Химки продължи с добрата си игра и в последната част, като дори увеличи аванса си на 16 точки, а впоследствие и на 17. При 67:50 вече крайният победител бе ясен и ЦСКА за първи път от четири години насам не спечелиха трофея.

Най-полезен за победата на Химки бе Мачей Лямпе с 23 точки и 13 борби, Кели Маккарти добави 16 точки и 11 борби. За ЦСКА Дейвид Андерсен завърши със 17 точки и 7 борби, Тео Папалукас записа 13 точки и шест асистенции.