Бордът на ФИБА, член на който е и президентът на БФБаскетбол Георги Глушков, проведе днес важно видео заседание. Основна тема на заседанието беше провеждането на Европейските първенства за подрастващи това лято. След като взе предвид становищата на Медицинската комисия към организацията, а също и на Комисиите за подрастващи и на тази по Състезанията, ФИБА се спря на нов формат. Централата взе предвид, че организирането на надпревари с повече от 16 участващи отбора в настоящите условия на световна пандемия са невъзможни.

Затова бе решено това лято Европейските първенства да се проведат под формата на по-малки турнири - FIBA Youth European Challengers 2021. Участието във всички турнири това лято ще бъде доброволно и по желание, като изпадането и изкачването в по-долна и по-горна дивизия е "замразено". Първите 18 отбора по ранкинг (16 от Дивизия А, плюс двата най-добри от съответната възраст и пол за 2019 г.) ще играят в три турнира от по шест отбора. Най-добрите пет тима от турнирите за 16-годишни ще се класират за Световните първенства за момчета до 17-годишна възраст в Испания и Унгария за момичета.

Всички останали отбори също ще се разделят и ще играят турнири с по шест отбора по системата всеки срещу всеки. Бордът се ангажира да даде приоритет на домакините на Европейски първенства за подрастващи това лято за домакинство на същото състезание през 2022 г. Както е известно, София трябваше да приеме Европейското първенство за 16-годишни момчета, Дивизия Б, това лято. Следващата среща на Борда е планирана за 1 октомври в Босна и Херцеговина.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.