Делегати от 156 национални асоциации избраха за президент на Международната федерация по баскетбол (ФИБА) Хамане Нианг. Това се случи по време на 21-я Конгрес на централата, по време на който малиецът получи мандат до 2023-а година.

Нианг ще наследи на поста Орасио Мураторе, след като бе избран единодушно от делегатите. Малиецът е вицепрезидент на ФИБА и президент на ФИБА Африка от 2014-а година насам, като през годините е ръководил още баскетбола в родината си и е бил спортен министър.

"Благодаря най-искрено на националните федерации, които ми гласуваха доверие днес. Приемам отговорността, която вие ми дадохте. Обещавам пълна отдаденост на ФИБА по време на мандата ми и гарантирам, че ще служа на интересите на нашия любим спорт по всички краища на планетата."

"Ние представляваме ръководния баскетболен орган и трябва да продължим да се грижим за развитието на нашия спорт", заяви Нианг в обръщение към делегатите след гласуването. Инго Вайс от Германия получи нов мандат за финансов директор, а във федерацията остават и следните членове на Централния борд:

- Селестине Аджанохун (Бенин)
- Жан-Мишел Рамаросон (Мадагаскар)
- Мишел О'Кийфи (Канада)
- Марсело Луис Бедоя Мурто (Парагвай)
- Юзи Ричардс (Вирджински острови)
- Юко Мицуя (Япония)
- Ерик Тохир (Индонезия)
- Кармен Токала (Румъния)
- Жан-Пиер Сиутат (Франция)
- Анти Зитинг (Финландия)
- Астериос Зоис (Гърция)
- Каро Лелай (Папуа Нова Гвинея)
- Дейвид Рийд (Австралия)

Горепосочените членове на Централния борд на директорите, заедно с президента и финансовия директор, ще работят съвместно с главния секретар ФИБА Андреас Загклис и президентите на петте региона на ФИБА: Анибал Манаве (Африка), Керъл Калан (Америка), Шейх Сауд Бин Али Ал-Тани (Азия), Тургай Демирел (Европа) и Бъртън Шипли (Океания).

Предстои Централният борд на директорите да назначи представител на Националната баскетболна лига на САЩ и Канада (НБА) и представител на играчите. Освен това, Централният борд може да си сътрудничи с допълнителни членове (с пълни права за гласуване), в зависимост от визията, уменията и специалните им експертизи.

Новосформираният Централен борд на директорите ще се събере за първи път в събота, 14-и септември, в Пекин. Това ще се случи по време на последния уикенд на световното първенство за мъже.