Бившият наставник на баскетболния ЦСКА Яков Джино и неговият Ирони Нахария очакват Финалната четворка на турнира за Купата на Израел. Именно Джино и състезателите му отстраниха по-рано през сезона Макаби Тел Авив воден от националния ни селекционер Пини Гершон. Яков Джино, който е екс-асистент на Пини начело на „жълтите”, водеше българския ЦСКА за кратко по времето на управлението на Емил Коен.

Нахария на Джино ще се изправи срещу настоящия шампион на Израел Апоел Холон в единия полуфинал, а във втория полуфинал един срещу друг излизат носителя на Купата Апоел Йерусалим и Макаби Хайфа. Финалната четворка на надпреварата пък се провежда в залата на Макаби Тел Авив Нокиа Арена.

Старши треньорът на представителния ни мъжки състав и Макаби Пини Гершон ще се възползва от прекъсването в местната лига и ще присъства на церемонията по повод 90-годишнината на българския баскетбол във вторник. Гершон трябва да получи наградата си за треньор номер 3 у нас за 2008-ма година.

Макар да отсъства от финалите на турнира за Купата в Израел със своя Макаби, Пини има доста задачи за разрешаване в Евролигата. Грандът от Тел Авив има победа и две загуби до момента в групата от Топ 16, а следващият двубой срещу Реал Мадрид се превръща в решителен за шансовете на тима да продължи напред. „Много ще е трудно, но ние ще се опитаме да спечелим. Уважаваме Реал, но се надяваме да се възползваме от домакинството си”, коментира Гершон.