България ще бъде домакин на 4 европейски Чалънджъра за подрастващи това лято, потвърдиха от европейската централа на ФИБА днес.

Както е известно, заради COVID-19 и тази година няма да бъдат проведени Европейските първенства за подрастващи във формата, в който досега се провеждаха. Те ще бъдат заменени от по-малки турнири, наречени Евро Чалънджър, като отборите от различните пол и възраст ще бъдат разделени в различни "балони" из континента. България бе избрана за домакин на Евробаскет за момчета до 16-годишна възраст, Дивизия Б. Вместо това ще получи "балони" за жени до 20 години, момичета до 18 години и два при момчетата до 16 години.

Първият форум в София ще бъде за жени до 20 години от 13 до 18 юли. Нашите момичета, които трябваше да играят в Дивизия А още миналото лято, ще са домакини на мини-надпреварата и ще посрещнат Италия, Германия, Латвия, Белгия и Хърватия. По същото време ще се играе в още четири "балона" - в Шопрон, Унгария, Коня, Турция, Ереван, Армения и Скопие, Северна Македония.

Мъжкият отбор до 20 години ще пътува за Тбилиси (Грузия) от 20 до 25 юли, като ще има за съперници Турция, Франция, Германия, Полша и домакина Грузия.

В София ще се съберат и девойките до 18-годишна възраст на България, Словения, Украйна, Швейцария, Албания и Северна Македония. Този турнир е между 27 юли и 1 август.

Все още не е определен домакин на състезанието, в което ще участва националният отбор за юноши до 18 години. Нашите са в поток с Румъния, Унгария, Украйна, Ирландия, Словакия и Швейцария. Надпреварата е между 3 и 8 август.

16-годишните момичета ще се изправят също срещу трудни съперници Франция, Латвия, Германия, Гърция и Финландия ще са противниците на тима ни в Хелзинки между 9 и 14 август.

Между 16 и 21 август в две столични зали ще се изиграят и два Еврочалънджъра за момчета до 16 години.

В група Б българските таланти ще премерят сили с Испания, Хърватия, Латвия, Германия и Полша.

Обединени групи D и Е също са поверени за домакинстване на БФБаскетбол и София и в тях ще премерят сили Украйна, Португалия, Швейцария, Грузия, Унгария, Кипър и Словакия. Тези групи ще играят в два потока по три, като след мачовете в групата ще има полуфинали и мач за последното място. И двата турнира са от 16 до 21 август.

ФИБА определи и домакините на треньорските клиники за FECC - U16 момчета в Скопие и U18 за юноши в Коня.