Съществува вероятност Черно море Тича да не успее да завърши първенството, а днешният мач с Рилски спортист да се окажен последен за тима. За това алармира днес президентът на варненския клуб д-р Георги Ганчев, а причината за тази опасност е отказът на комисия по младежки дейности и спорт към Общинския съвет в града да придвижи към финансовата комисия искането за парична помощ от общината за клуба.

Няма причина за отказа, още по-малко мотиви, каза Ганчев. Според него, по този начин комисията по младежки дейности и спорт декларира нееднозначно, че не желае да се окаже финансова помощ на баскетболния клуб. Президентът на Черно море Тича припомни, че лично кметът Иван Портних е обещал финансова помощ за клуба, като уговорката е това да стане след приемане на бюджета на общината. Ако някой внесе днес искането на клуба във финансовата комисия и то бъде разгледано и одобрено, всичко ще е наред, каза още Ганчев. Ако, обаче, това не стане вероятно днес ще изиграем последния си мач в първенството, а в останалите две срещи момчетата може да не излязат, заяви той. Същото се отнася и за старшата възраст на клуба, като със сигурност тази гарнитура няма да пътува в неделя за мача си в Стара Загора.

Ганчев каза, че очакваните средства от общината ще покрият разходите на клуба до края на сезона и ще помогнат за началото на следващия. Той обясни, че сегашните спонсори на Черно море Тича са готови да увеличат средствата за издръжка за новия сезон с 30 процента, но всички поставят уговорката общината също да бъде ангажирана с клуба. Недофинансирането на клуба при всички случаи ще окаже влияние и върху останалите гарнитури на баскетболния клуб. Черно море Тича има 6 юношески гарнитури плюс три купи, което означава девет първенства, каза Ганчев и допълни, че средно за едно участие са необходими между 4000 и 5000 лева, което прави между 40 000 и 50 000 лева. Клубът очаква и около 20 000 лева по линия на Министерството на спорта, но те са недостатъчни, за да покрият разходите за подрастващите.

Ганчев каза, че ако клубът не получи средствата от общината е заплашено съществуването му и участието му в първенството през следващия сезон.