Баскетболистките на Славия стартираха с победа в първия ден на международния турнир за Купа "Ваня Войнова". Надпреварата се организира за четвърта поредна година от "София – европейска столица на спорта" и БК Славия, като сега е за девойки до 13-годишна възраст. 

От днес до неделя зала Триадица е домакин на срещите на четирите отбора, част от тях представители на престижни европейски школи в този спорт.

Славия

В първия си мач младите таланти на Славия победиха с 52:42 състава на ГУ СКИДЕЛ (Беларус). Възпитаничките на треньорката Ива Ангелова започнаха силно още в първата част и не отстъпиха инициативата до края. Преди срещата една от звездите на отбора Александра Радулова бе приятно изненадана с поднесена на терена торта за рождения й ден и честитка с песен от своите съотборнички.

В другия мач от петъчната програма турския тим на ТЕД надигра рускините от МБУ с 44:34. Отборите играят по системата всеки срещу всеки, първите два тима отиват на финал, останалите ще спорят за третото място.

"Искам да благодаря на София – европейска столица на спорта" за помощта в организацията на турнира, който вече четири поредни години събира представители на много силни в баскетбола държави. Този път сме потърсили разширяване на географията и за първи път участват млади баскетболистки от Русия, Беларус, Турция… Това е и чудесна възможност да сравним къде сме в срещите с елитни за Европа школи,“ заяви по време на тържественото откриване президентът на БК Славия Васил Йотов. 

С топли думи към участници и зрители се обърна и изпълнителният директор на „София – европейска столица на спорта“ Дамян Диков. 

"Отново подпомагаме турнира като отлична възможност за изява на младите ни надежди в женския баскетбол и същевременно като начин да се отдаде заслужена почит на една легендарна българска състезателка," заяви Диков преди да пожелае успех на отборите.

Ето и програмата за останалите два дни от IV турнир „Ваня Войнова“:

29 ФЕВРУАРИ, СЪБОТА
9.00 ТЕД (Турция) – ГУ СКИДЕЛ (Беларус)
10.30 МБУ (Русия) - Славия
15.30 ГУ - МБУ
17.30 Славия - ТЕД

1 МАРТ, НЕДЕЛЯ
9.00 Малък финал - среща за 3/4 място
10.30 Финал
12.00 ЗАКРИВАНЕ И НАГРАЖДАВАНЕ