Роб Престън е единственото чуждестранно попълнение на баскетболния Левски през този сезон. 25-годишният американец разказа за своя живот в България, очакванията му от "сините" и срещата си с ЛеБрон Джеймс...

Каква е разликата да играеш в колежа и в България?

Най-голямата разлика е в подкрепата на феновете. В колежа винаги имаше между 3000 и 6000 човека в залата, а тук на най-големите дербита има най-много 2000. Заради това се променя изцяло и обстановката, в която играем.

Колко време отнема на един американец да се приспособи към живота в нашата страна?

На мен ми отне месец и половина да свикна с българския начин на живот. Много е различно от САЩ. Всичко тук е много по-напрегнато.

Как се чувстваш като част от баскетболен клуб Левски?

Много ми харесва да съм част от Левски. Всички в клуба са много добри и ми помагат винаги. Имаме много млади талантливи играчи и можем само да се развиваме към по-добро с времето.

Доволен ли си от собственото си представяне дотук през сезона и смяташ ли, че все още има неща, които трябва да подобриш?

Не съм особено доволен от играта си досега. Направих няколко добри мача. Но започвам да се чувствам все по-удобно в системата, налагана от треньора и свиквам със съдийството.

Смяташ ли, че Левски има шанс да се намеси в борбата между големите два отбора в България, в плейофите или за Купата?

Вярвам, че имаме шанс да победим всеки от тези два отбора. За да го сторим обаче, мисля, че първо трябва да намалим грешките н собствената си игра в нападение и защита.

Чувствате ли се удобно в схемата, налагана от треньора Любомир Минчев?

Започвам да свиквам и да се чувствам добре. Отне ми време да се приспособя към някои неща, които тук се правят по различен начин от САЩ. Но смятам, че треньорът се опитва да наложи една добра схема.

Какво трябва да направи отбора, за да бъде по-постоянен и да няма такива спадове?

Според мен ключът към постоянството е в това да правим по-малко грешки. Когато не грешим много топки, ние сме един много корав отбор, който трудно губи.

Представяш ли си се в Левски за един по-дълъг период?

Да, мога да остана тук, ако всичко си дойде на мястото. Имаме ядро от млади баскетболисти, които работят здраво, имаме и добър треньор, който знае как да изкара най-доброто от нас. Левски има сериозни основи, върху които може да изгради един наистина силен тим в близко бъдеще.

Ако можеше да избираш, къде би участвал – на конкурса за тройки или в този за забивки на предстоящия Мач на Звездите?

Бих избрал забивките. Аз се справям доста добре с тях, докато имам известни колебания при стрелбата си от тройката.

Кой е най-добрият български играч, който си срещал досега?

Трудно ми е да преценя кой е най-добрият български играч, но бих посочил Тодор Стойков. Той може да прави всичко – вкарва, бори се добре за позицията си и може да подава чудесно.

С кой от съотборниците си се разбираш най-добре?

Най-много се разбирам с Веселин Веселинов. Имаме доста общи неща и с него комуникираме лесно, защото той е бил пет години в САЩ.

Каква е основната разлика между баскетбола в Европа и този в САЩ?

Смятам, че в Европа баскетболът е основно отборен спорт, докато в САЩ се играе повече един на един.

Кои са любимият ти отбор и играч в НБА?

Любимият ми тим в НБА е Кливлънд Кавълиърс. А любимият ми играч – ЛеБрон Джеймс. Моят колеж бе на 30 минути от Кливлънд и така те се превърнаха в мои любимци, защото имах възможност да ги гледам често. През последните пет години съм играл с ЛеБрон Джеймс и той стана любимият ми играч, защото е не само страхотен баскетболист, а и добър човек.

Кой ще стане „Най-полезен играч” в НБА този сезон?

Дирк Новицки ще бъде MVP. Той играе добре през целия сезон и повечето отбори срещат много трудности срещу него. Освен това, Далас е най-добрият отбор до момента в Лигата.

Имаш ли модел за подражание в играта?

Моят идол беше Лари Бърд. Винаги съм искал да бъда като него, още от дете. Той играеше с невероятна страст и правеше всичко по силите си, за да печели неговият отбор.

Какво правиш в свободното си време?

Обичам да гледам телевизия, филми, играя видеоигри и се срещам със съотборниците си. Прекарвам и доста време пред компютъра и така комуникирам със семейството и приятелите си у дома.

 Интервюто бе осъществено със съдействието на levskibasket.com - официалният сайт на БК Левски.