Рилски спортист се наложи с 86:63 над Ямбол в първия четвъртфинален мач от плейофната серия между двата състава, и така поведе с 1-0.

Мач №2 е в сряда, в зала "Диана", като домакините ще се нуждаят от успех, за да останат в играта, и да върнат серията за трети решителен двубой в Самоков.

Първото полувреме на срещата премина под знака на хаоса - далечни хазартни стрелби, сериозно ръчкане под коша, и много пропуснати възможности. Въпреки че Рилски спортист водеше през цялото време, така и не успяваше да се откъсне, позволявайки на Ямбол да овладее страхотен брой борби в нападение. Така на почивката разликата бе само пет точки.

След подновяването на играта гостите все още се държаха в мача, и дори на два пъти успяха да изравнят резултата. Третият период бе напълно равностоен, и нищо не бе ясно чак до средата на последната част.

Шест минути преди финалната сирена, резултатът бе 62:60, но оттам до края, Рилски наниза 24 точки, срещу едва три за Ямбол, и така стигна до убедителната разлика.

Ключови изяви имаха Тери Смит и Христо Захариев в тези моменти, докато Брайън Ормън напусна с пет лични нарушения за и без това ограничения състав на Ямбол. Гостите бяха и без своя старши треньор Иван Чолаков, което определено даде своето отражение върху хода на мача.

Присъствието на Филип Вукосавлевич в състава на Ямбол продължава да бъде крайно онеправдано, като центърът изглежда в кошмарна физическа форма, и с нищо не може да бъде полезен на съотборниците си.

И тримата гардове на Ямбол нямаха ден срещу Рилски спортист, а след като малко постегнаха редиците си в защита след почивката, домакините съвсем отказаха Станислав Говедаров, Юлиан Радионов и Зоран Кашчелан.

Смит завърши с 19 точки за победата на Рилецо, а Бранко Миркович добави 18.

За Ямбол, Мартин Дурчев реализира 18 точки, а Неманя Милошевич приключи с 16 точки и 16 борби.

Рилски спортист загуби борбата под коша, но направи само седем грешки, срещу цели 20 на Ямбол. Гостите бяха отчайващи и от фаул линията, с 10 точни от 22 опита.