Президентът на Българската федерация по баскетбол Михаил Михов бе на върха на щастието, когато Гонг го откри в зала „Синан Ердем”, в компанията на шефовете на световния и европейски баскетбол. Михов съобщи вече официално новината, че България е намерила място на Европейското първенство по баскетбол през 2011-та, след като ФИБА Европа е променила формата на шампионата и той ще включва 24 отбора.

„Още съм под влияние на емоциите. Успяхме да се класираме преди допълнителните квалификации. Изпълнителното бюро на ФИБА Европа прие днес, около 18.15 часа, отборите в Литва да са вместо 16 – 24,” бяха първите думи на Михов. За освободените места нашият отбор се класира директно, тъй като е с добри показатели и зае трето място в своята квалификационна група. Единствено последните три тима от квалификациите ще играят помежду си за две места.

„Не е само вярата ми. Всички си свършиха много добре работата, и треньорския щаб, и играчите. Който си върши работата, и Господ му помага,” сподели още босът на БФБ.

„Когато ме избраха за президент, обещах, че ще бъдем на всяко Европейско, сега се класираме за две, и се надявам оттук да сме на всяко,” добави Михов, между две здрависвания с президента на ФИБА Европа Олафур Рафнсон и генералният секретар Нар Занолин.

Росен Барчовски, който също е бил на върха на щастието, научил вестта, остава начело на отбора, като и Светислав Пешич продължава да е консултант: „Треньорският щаб си остава същият. Всички работиха зверски, и това, че сме трети в групата помогна много да сме в тези седем.”

„Дори и на допълнителните квалификации, за едно място, пак щяхме да се класираме. Ние бихме всички, с изключените на Грузия,” убедено продължи Михаил Михов.

Гледайки срещите от Мондиал 2010, той коментира също:„Пътят, който сме поели, се надявам да ни доведе и до Световно. Не е химера. Както сме се класирали на две Европейски, така ще отидем и на Световно. Тук има победими отбори.”

„След това няма как да не съм оптимист. Всичко се развива добре, надявам се и спонсорите да се увеличат, и благодаря на всички, които помогнаха за класирането ни на Европейско първенство,” завърши Михаил Михов в специално интервю за Гонг.