Младежкият национален отбор по баскетбол е на път отново да влезе в елитната Дивизия А. Пет години след като повечето от момчетата от настоящата мъжка селекция постигнаха голям успех, класирайки се в елита, сега отново техните наследници могат да повторят стъпките им. Победа на полуфинала между България и Австрия в Оберварт ще излъчи един от новите участници в Дивизия А. За разлика от турнира през 2005 година, когато домакин бе Варна, сега ситуацията е обърната, и момчетата на Георги Младенов ще се борят срещу домакина Австрия.

Младежите през 2010

Преди пет години, за да влезе в елита, България спечели страхотен мач с Полша в пълния Дворец на културата и спорта, а на финала, за радост на феновете си, момчетата на Иван Чолаков се наложиха и над Унгария.

Капитан на младежите през 2005 година бе Асен Великов, който и до ден-днешен е твърда част от националния отбор, вече при мъжете. И той, и съотборниците му от 2005-та, си припомнят с хубави чувства момента, в който станаха шампиони, макар и на Дивизия Б. Освен Асен, в състава тогава бяха още шестима настоящи мъжки национали – Николай Върбанов, Калоян и Деян Иванов, Златин Георгиев, Христо Николов и Крум Дойчинов.

„Настроението беше хубаво, бяхме се събрали момчета, които се разбирахме много. Самата атмосфера във Варна беше хубава,” сподели той част от спомените си за успешното лято преди пет години Асен Великов. „Все пак бяхме домакини. Сега на нашите младежи ще им е по-трудно, като гости. Във Варна имахме страхотна подкрепа, дори загубихме в групата, и веднага след мача дойдоха да ни окуражават.”

Полуфиналът с Полша бе голямата крачка за младежите на Иван Чолаков. След 95:82 те се класираха за Дивизия А, като буквално премазаха съперника си. „Финалът с Унгария вървеше равен, но в последните минути те ни бяха повели с малко. Тогава Гларуса (Христо Николов) вкара две три тройки и бихме. Наистина беше много хубаво,” добави Асен.

Подобно на него, и сега капитан на националите е възпитаник на варненската школа, Александър Янев:„Всички знаят, че Варна е школата, която прави най-много баскетболисти. В повечето отбори в България и сега има играчи от школата на Варна. Във Варна е добре, защото всички таланти имат само един клуб – Черно море, в София повече се разпръскват.” Освен, капитан, Янев е топреализатор и най-добър борец на Европейското първенство до момента.

Според Асен Великов, приликата между тима от 2005-та и сегашния е в това, че отговорността се разпределя, и има много момчета, които могат да извадят мачовете.

Националният гард спечели промоция в елита през 2005-та, а година по-късно игра в Турция вече в първенството на Дивизия А. Какви са разликите, и кое е по-трудно – да влезеш при добрите, или да останеш при тях? „Б дивизия е задължаваща. Знае се, че отборите са по-слаби, а амбициите на България са по-големи. Затова има психическа обремененост, да стигнеш финал. При нас беше по-задължаващо, и че първенството беше във Варна. Никой не е мислил, че няма да се класираме. В А дивизия не търсиш толкова класиране, колкото добро представяне.”

„Смятам, че ще се справят, но мачът ще е труден. В отбора има достатъчно момчета, които да поемат отговорност. Това, че вчера са загубили, няма да повлияе на развитието им. Мисля, че дори и да им е трудно, ще се класират,” завърши Асен Великов с увереност в качествата на своите наследници в младежкия национален отбор по баскетбол.

България и Австрия излизат един срещу друг в „Шпортхале Оберварт” в петък, от 21.15 часа българско време.