Сръбският баскетболен специалист Светислав Пешич, който продължава да се води консултант на българската федерация заяви, че разширяването на европейските първенства до 24 отбора е закъсняла стъпка. „Не казвам, че е твърде късно, но бил искал да го видя малко по-рано. Убеден съм, че ръководните фигури трябва по-скоро да насочват, отколкото само да реагират на промените в баскетболния свят”, коментира Пешич пред официалния сайт на европейската централа.

„Все пак ФИБА Европа включва 51 национални федерации, които са доста в сравнение с други спортни федерации. Друг важен аспект е разпадането на Югославия и Съветския съюз. Погледнете също така Грузия или Черна гора, които дойдоха от дивизия Б, а тази година доказаха, че са сред най-добрите в евроквалификациите. Пресявките бяха необходими, заради разпределението на жребия, а също така даде възможност за качествени срещи в различните държави”, казва още Светислав Пешич.

На въпрос дали Литва е добро място за начало на новия формат Пешич коментира: „Тъй като реално литовците бяха тези, които най-много настояваха за разширяването, мисля, че няма по-добро място за старт на този проект. Сега има само една година за адаптация, но мисля, че е достатъчно. Предполагам ще видим още по-добър турнир, отколкото видяхме в Турция, защото всички ще искат да се класират за Олимпиадата.”