Баскетболните грандове Барселона, Панатинайкос и Цървена звезда ще участват на турнир в София на 14 и 15 септември 2012 година, потвърдиха от пресслужбата на Лукойл Академик.

Шампионите на България са домакини на проявата, като срещите ще се проведат в Арена Армеец. Това ще е официалният тест за Лукойл, преди отборът да участва в квалификациите за Евролигата.

Отборът на Барселона Регал дори ще пристигне по-рано в България, за да проведе кратък тренировъчен лагер. Испанският шампион ще е тук още на 11-ти септември, като е одобрил базата в Правец за подготовка.

В първия ден на турнира Лукойл Академик среща Барселона, а ПАО - Звезда. Във втория ден победителите от двете срещи ще излъчат първенец в турнира, а загубилите ще играят мач за третото място.

Барса е един от лидерите в Евролигата от повече от 10 години, като печели 2 пъти турнира. Шампион на Испания е 15 пъти, включително последните 2 години.

И Барселона, и Панатинайкос са участници в последното издание на Финалната четворка на най-силния европейски клубен турнир - Евролигата.

Панатинайкос е шест пъти шампион на Европа и 32 пъти шампион на Гърция. Миналия сезон губи битката за третото място в Евролигата от отбора на Барселона Регал. "Зелените" идваха в София и миналата година, за бенефиса на Георги Младенов.

Цървена Звезда е един от лидерите във втория по сила турнир Еврокъп. "Звездашите" играха финал в Сърбия миналия сезон, когато ги водеше Светислав Пешич, но загубиха от Партизан.