Националната баскетболна лига ще вземе решение за бъдещето си на 18-и юни. Тогава е насрочено заседание. В 13:00 часа в зала Универсиада, клубовете ще се съберат, за да вземат решение за бъдещето на НБЛ – каква структура и статут да има организацията, както и начин на функциониране, екип и др.

До 17-и юни баскетболните клубове трябва да изпратят становище за вижданията им как трябва да продължи да функционира НБЛ.

Георги Глушков също е бил помолен след последното Общо събрание на НБЛ да изготви свои виждания с евентуални условия, свързани с отделяне на лигата от федерацията по баскетбол.

Някои от другите предложения, които бяха представени от баскетболните клубове и ще подлежат на обсъждане на следващото заседание на Общото събрание на НБЛ са: 

- Отделяне на НБЛ от българската федерация по баскетбол. Плейофната серия да бъде увеличена на 3 от 5 срещи за четвъртфинали и 4 от 7 срещи за полуфинали и финали, поради големия интерес от зрители и публика на тази част от първенството; 

- Броят на срещите в редовния сезон да се увеличи, като НБЛ първенството стартира по- рано и завърши по-късно от досегашния формат. Разбира се при изготвяне на календара да се вземат под внимание заетостта на националния отбор – мъже и участието в европейски клубни турнири.

- Да се обсъди българо-македонска лига с участие на отборите от двете първенства, които не са ангажирани в Адриатическа лига и ФИБА евро турнири.

- Да се обсъди с българската федерация по баскетбол заетостта на юношите, които през този сезон участваха в срещи от първенствата на НБЛ, А група – мъже, А група – юноши, и не са имали възможност за адекватен тренировъчен процес (за справка Иван Алипиев има 75+ срещи, докато Станимир Маринов 44), който според баскетболните клубове е изключително важен в този етап от развитието има като баскетболисти.