Баскетболен клуб Левски Лукойл разпространи официална позиция по повод съществуването и дейността на Националната лига. От клуба призоваха българската федерация по баскетбол и президента Георги Глушков да поеме своята отговорност за състоянието и проблемите на този спорт. Освен това приканват за провеждане на среща с ръководствата на елитните клубове в страната, за да се инициира откровен разговор за проблемите на баскетбола у нас.

„При положение, че Националната баскетболна лига като структура с нищо не допринася за развитието на професионалния баскетбол, не виждаме нито една причина тя да продължи да съществува”, се посочва в позицията на Левски Лукойл.

"Отшумяха емоциите от наскоро приключилото първенство, в което участниците от Елитната група за мъже доказаха, че въпреки всички трудности, българският баскетбол може да разчита на качествени и отговорни играчи. Наред с радостта от заслужено спечелената титла, БК Левски Лукойл поздравява всички отбори от финалната четворка и особено играчите на Балкан–Ботевград за показаната класа и професионализъм и пожелава на националния отбор по баскетбол за мъже успех в предстоящите отговорни мачове”, пишат от лагера на „сините”.

БК Левски Лукойл обръща внимание и на негативните тенденции, откроили се в рамките на шампионата, като съдийството и нарушенията на правилника.

„Редица мачове от редовния сезон и плейофите бяха белязани от спорни съдийски решения, включително такива, предопределили крайния изход от срещите. Груби нарушения на правилника в залите – допускане на публика до терена и съдийската маса; прояви на треньорски натиск и обиди към рефери и противникови отбори; провокации към и между агитки; случаи на наличие на невъзможна за игра обстановка. Липса на целенасочена и последователна работа с клубовете, липса на контрол върху техните бюджети, администриране, работа с подрастващите и феновете”, се казва още в становището на „сините” и продължава:

„Отговорността за всички тези негативи се носи пряко от ръководството на Националната баскетболна лига. Натоварена с функциите да организира и администрира всички дейности около първенството на Елитната група по баскетбол за мъже, НБЛ така и не успя да изпълни основната си цел – да повиши интереса на публиката към баскетбола, да привлече спонсори и да върне най-интелигентния спорт на заслуженото му място сред най-предпочитаните у нас.