Черно море загуби втората си контрола в Самоков, от сръбския гранд Цървена звезда с 95:78. Дебют за белградчани направи избраният под престижния номер 3 в НБА Драфта през 2006-та година Адам Морисън. Морисън е шампион с ЛА Лейкърс, макар и да има твърде малка роля за титлите. Заради локаута в НБА той избра да прекара известно време в Цървена звезда, под ръководството на Светислав Пешич.

Въпреки именития противник, младите баскетболисти на Черно море не показаха смущение, и играха в голяма част от двубоя като равен с равен. Отлично начало на мача имаше центърът на „моряците” Николай Колев, независимо от ръстовото превъзходство на играчите на Звезда, а добре започна и Васил Кьосев, като двамата реализираха повече от половината точки за тима през първото полувреме. След първата част Черно море изоставаше само с точка – 24:25, но изигра доста слаба втора четвърт, и се оттегли на почивка с пасив от 13 – 38:51.

Любопитното е, че двата отбора бяха постигнали договорка всяка част да стартира от нулата, и на светлинното табло да се вижда само резултатът от нея.

НБА шампион дебютира срещу Черно море, варненци се опряха на Звезда

източник: Gong.bg, Мария Мицова

След паузата Черно море отново успя да се опъне на „звездашите”, макар да не изглеждаше много добре в защита, като реализираше колкото противника. Това обаче не позволи да се стигне до стопяване на разликата, и тя се запази, а след 30 минути резултатът бе 61:75. Българският състав, който игра и вчера срещу Рилски спортист отново в Самоков, вече изглеждаше поизморен в края, но и гостите започнаха да грешат, което не промени особено крайната дистанция между двата състава и той завърши при 78:95.

Опитните сръбски баскетболисти Петър Попович и Вук Радивоевич също бяха сред звездите, които Пешич използва срещу Черно море, а като негов титулярен гард се появи една от най-големите надежди на западната ни съседка – Александър Цветкович. Спряганият за кариера в НБА 20-годишен Неманя Недович се редуваше с Цветкович, и двамата завършиха с двуцифрен точков актив – Недович с десет точки, три откраднати топки и три борби, а 18-годишният Цветкович с 11 точки за 17 минути. Центърът Сава Лешич се включи изненадващо от пейката с 10 точки за девет минути. Петър Попович завърши с 13 точки и девет борби.

Най-резултатен бе Адам Морисън с 20 точки.

За Черно море Александър Янев, който продължава да се подготвя с тима, макар че чака трансфер в чужбина, завърши с 18 точки и осем борби, 16 вкара Васил Кьосев, а 11 и осем борби добави Николай Колев. След силното първо полувреме обаче Колев реализира само 1 точка във второто, в което се разигра Янев, и Тихомир Желев, реализирал девет точки и направил шест асистенции.

Старши треньорът на Черно море Любомир Минчев не може да разчита на трима свои играчи, лекуващи травми, които изобщо не пътуваха с тима за Самоков – Пламен Алексиев, Лъчезар Радев и Симеон Михайлов.

След проверките в Самоков, Черно море отпътува за дома, а Цървена звезда остава в България за турнира „Самел-90”, който стартира утре отново в „Арена Самоков”.