Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Росен Барчовски бе категоричен, че в първата европейска квалификация – гостуване на Португалия – всичко ще зависи само и единствено от нашата игра. Двубоят в Овар е в понеделник от 22.30 часа българско време.

„Не сме напълно спокойни, но не е и нормално да сме. Има си малко напрежение, както преди първи мач,” призна Барчовски на летище София. Отборът ни замина за Мадрид в неделя по обед, като оттам ще пътува за Португалия.

За съперника, наставникът разказа:„Играха пет мача, с колебливи изяви в контролите, спечелиха два стойностни, но загубиха два пъти от Йордания вкъщи. Победим отбор, но само ако покажем нашата игра, иначе ще ни е трудно. Малко е застаряващ отбора, средната възраст е около 29 години, опитни играчи. Но е удобен отбор. Те играят силно в началото на всяка квалификация, докато не загубят шансове. Преди две години се класираха на Европейско, даже излязоха от групата.”

„Мисля, че мачът зависи от нас. Ключът за тази среща е в нас,” добави уверено Барчовски.

„Доволен съм от подготовката. Съжалението е заради контузиите. Надявам се липсата на Калоян Иванов да не се отрази, макар че беше основен играч. Сега ще легне повече тежестта на брат му на тази позиция, но в спорта е така,” обясни треньорът за травмата, от която страда един от двамата близнаци в състава ни, и която го остави в София.

„Смятам, че подобрихме чувствително колективната игра и играта в защита. От тези неща зависи, да не чакаш късмет, да не чакаш добър ден в нападение. Когато дойде този добър ден, няма да имаме проблем. Но ние трябва да си решаваме нещата в тези две части – да играем колективно, и да играем в защита,” обясни Барчовски.

„В предишната квалификация се класирахме с четири победи, сега може и пет да не стигнат. Ние трябва да играем задължително за първо място, колкото и да е трудно. Вече какво ще стане, после ще правим сметки. Смятам, че шест победи ще стигнат,” завърши националният селекционер.