Дисциплинарно-административният съвет към Националната баскетболна лига ще се събере в петък, 25 май.

Тогава ще бъдат разгледани инцидентите от втория двубой между Левски Лукойл и Балкан в финалната серия за титлата, довели до прекратяването на срещата в сряда вечер.

Грозни сцени белязаха втория финален мач между Левски Лукойл и Балкан

Оставащите три минути от мача ще се доиграят днес от 18 часа, като ДАС трябва да изчака приключването на мача официално, за да се събере на заседание.

Трима души са в състава на Дисциплинарно-административния съвет. Председател на ДАС е Иван Евстатиев, а в състава влизат още Венцислав Петров и Мария Михайлова.

Прекратиха Левски Лукойл - Балкан, преиграват мача в четвъртък

Какви санкции да бъдат наложени след инцидентите по време на втория мач от финалната серия между Левски Лукойл и Балкан в зала "Универсиада"?

Част от възможните наказания, записани в Дисциплинарно-административния правилник: Според тях, тежка санкция от 1 до 5 мача без публика и солена глоба грози Левски. Балкан обаче може да пострада също сериозно, тъй като видео записите показват и хвърляне на предмети от страна на пейката на тима към зрителите, пише bgbasket.com.

Макар и с действие, провокирано от феновете на Левски, Христо Захариев може да отнесе един мач наказание и да не играе в някой от решаващите финални срещи, след като хвърли бутилка по тях. Същото важи и за физиотерапевта на Балкан Цветан Стефанов.

Освен всичко друго, упоменато в ДАП, според член 47. (1) (доп. от УС с реш. 42/15.09.2015г) ДАС и/или УС на БФ Баскетбол имат право, заедно или поотделно, при особено тежки нарушения или при случаи, които не са регламентирани в ДАП, да налагат и други наказания за дисциплинарни прояви, включително с лишаване от състезателни или длъжностни права за определен брой срещи или за период от време.

Вижте какви са конкретните членове с наказания, приложими на пръв поглед след инцидентите.

Чл. 19. (1) ДАС разглежда установеното нарушение/неизпълнение на първото си редовно заседание, но не по-късно от 7 дни след установяване на нарушението/неизпълнението. В етап „плей-оф“ на Държавното първенство (ДП) ДАС разглежда установеното нарушение/неизпълнение в срок от 24 часа от установяването. (2) При особено важни случаи или по преценка на председателя на ДАС, ДАС може да се събере и извънредно.

Чл.34 (4) Отправени вулгарни изрази, обидни думи и/или заплюване, заплахи и/или неприлични жестове към длъжностно лице и/или състезател и/или служебен персонал и/или зрители - Лишаване от състезателни права - 250 лева глоба. (6) Опит за саморазправа с длъжностно лице и/или състезател и/или служебен персонал и/или зрители, чрез блъскане, дърпане, хващане за ръка, дреха, хвърляне по длъжностни лица или състезател на опасни предмети,вкл. бутилки и други - Лишаване от състезателни права за една среща - 700 лева.

Чл.37 (2а) Нарушаване на установения ред преди, по време или след завършване на среща по баскетбол от група (повече от две) лица (навлизане на терена, блокиране на съдийската маса, заплахи към длъжностните лица или други непристойни прояви, които създават ненормална обстановка на терена и извън него) и довело до трайно прекъсване или прекратяване на срещата - Провеждане на домакински мач пред празни трибуни от 1 до 5 срещи - до 5000 лева. (8) За хвърляне на предмети на терена, които са опасни за здравето на участниците (монети, запалки, и други твърди предмети) -  от 500 до 2000 за всеки хвърлен предмет.  

ДАС ще трябва да гледа и инцидента в края на първото полувреме на същия мач.

В правилника няма упоменати санкции за расистки и други дискриминационни и вулгарни реплики и жестове.