Баскетболистите на Рилски спортист спечелиха първа Купа на България в клубната си история, след като победиха ЛукОйл Академик с 90:80 точки във финала на турнира в Арена Ботевград. Така след среброто от 2010 година, сега Рилски спортист триумфира с отличието.

За сметка на това ЛукОйл Академик вече трета поредна година не успява да спечели купата на България.

Двубоят започна по-добре за ЛукОйл Академик, след като шампионите дръпнаха с 23:15 след първата четвърт. На почивката те водеха с 40:33.

До средата на третата част баскетболистите на Рилски спортист успяха да намалят пасива си и да обърнат в своя полза резултата, а минута преди края на третата четвърт вече водеха с 59:52 точки. "Студентите" вкараха едва 12 точки в тази четвърт срещу 28 за съперника.

Последните десет минути започнаха при резултат 61:52 за самоковци. ЛукОйл Академик намали до четири точки пасива при 61:65 в средата на финалната четвърт.

Баскетболистите водени от старши треньора Росен Барчовски обаче не се поддадоха на напрежението и възползвайки се от грешките на "студентите" задържаха разлика от около 10 точки и дори дръпнаха със 78:66, две минути преди края на мача.

Състезателите на Лукойл Академик така и не намериха начин да се върнат в мача, а в крайна сметка Рилски спортист спечели с 90:80 точки, като голяма заслуга за успеха имаха двама американци Франк Търнър, който завърши с 21 точки и Тони Гуджино, който се отчете с 20.

За ЛукОйл Академик най-резултатен бе хърватинът Желко Шакич с 16 точки. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS