Баскетболистите на Лукойл Академик победиха Балкан с 85:68 точки в първия полуфинален сблъсък на турнира за Купата на България и очакват съперника си в мача за трофея от двойката Берое – Рилски спортист. Финалът в надпреварата е в неделя от 18.30 часа, отново в Арена Ботевград.

Шампионите пречупиха съперника в последните пет минути на двубоя със силни изяви на гарда Бранислав Ратковица, който приключи с 22 точки и 8 асистенции.

Тогава разликата в полза на „студентите“ набъбна до 9 точки – 72:63, малко повече от 3 минути преди края, а домакините така и не намериха начин да се върнат в мача.

Лукойл водеше с 22:21 точки след първата четвърт и с 40:37 след първите 20 минути, които бяха много оспорвани. Интригата се запази и в третата четвъртък, като шампионите водеха с 59:54 точки преди последните 10 минути.

Воденият от треньора Тони Дечев тим поведе с 62:54 точки с тройка на Ратковица, но Балкан намали до 65:63 точки 6 минути преди края. Силите на домакините обаче не стигнаха за повече, въпреки сериозния отпор, които оказаха за шампионите в по-голяма част от мача.

С 20 точки и 10 борби за Лукойл Академик завърши хърватинът Желко Шакич, а Павлин Иванов се отчете с 9 точки за успеха.

За Балкан със 17 точки, 3 борби и 3 асистенции завърши Цветослав Острев, а Мартин Дурчев реализира 15 точки.

Така в неделя от 14.30 часа Балкан ще спори за бронзовите медали със загубилия от втория полуфинал между Рилски спортист и Берое.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS