Балкан Ботевград спечели с категоричното 81:57 (24:19, 15:14, 17:17, 25:7) срещу големия си съперник Лукойл Левски в мач от турнира за Купата на ФИБА Европа. По този начин "зелените" се изравниха с лидерите в генералното класиране на група "J", след като унгарският Алба Фехевар победи с 93:70 (25:13, 22:20, 20:12, 26:25) доскорошния лидер Ирони Нес Циона от Израел като гост.

Балкан започна ударно мача и наниза поредни тройки чрез Микаел Хопкинс и Брендън Браун, а Димитър Димитров завърши силна серия от 11:3 с нова стрелба от далечно разстояние. Балкан вкара и следващите три коша до 17:3, а Левски Лукойл отговори с тройка на Божидар Аврамов и до края на първата четвъртина съкрати изоставането си до пет точки.

Никола Маравич вкара кош за 21:24 в началото на втората четвъртина и Аврамов пропусна стрелба от тройката за изравняване, а Балкан направи нова серия до 30:23 и дръпна отново значително в резултата. Левски Лукойл обаче отново стъпи на краката си в края на частта и остана на шест точки от Балкан след две стрелби на Миливое Мийович от бялата линия.

Христо Захариев вкара тройка за първото изравняване в мача при 2:21 минути до края на третата четвъртина, но Балкан отново поведе комфортно. Димитър Димитров бе точен за 52:50, а след серия от пропуски той вкара и две стрелби след нарушение. Брендън Браун бе точен четири секунди преди сирената и Балкан отново дръпна с шест точки, след като последният кош за Левски за частта се оказа тройката на Захариев.

Балкан се отдели отново далеч от Левски Лукойл в началото на последната четвъртина. Венцислав Петков вкара тройка за 59:52 и секунди по-късно бе точен под коша, а Брендън Браун и Павел Иванов с нова тройка увеличиха преднината на ботевградчаните на цели 17 точки. 

Левски остана с един кош в рамките на изумителните 8:14 минути между третата и четвъртата част, което в крайна сметка струва и мача за гостите от София, които са с три загуби от три мача в турнира.

Балкан вкара цели 13 тройки от 33 опита и в крайна сметка спечели мача с разлика от 24 точки. Брендън Браун беше най-резултатен за победителите с 21 пункта, седем борби и пет асистенции, Алекс Гаврилов добави 15 точки, а с по 14 завършиха Микаел Хопкинс и Венцислав Петков. Патрик Рембърт пък вкара 19 точки за Левски Лукойл./БТА