Мачът на годината. Ако сте спортен фен, четете вестници, гледате телевизия и слушате радио със сигурност сте чували тези думи. Мине, не мине време и се появяват. „Това е мачът на година”, уверено изричат треньори, играчи и журналисти. И след няколко седмици пак така.

Е, днес случаят е различен. Ама тотално. Защото довечера шампионът на България по баскетбол ще изиграе своя мач на годината. ЛукОйл Академик очаква най-важния си двубой за 2012-та. Срещата с черногорския Будучност се явява своеобразен финал за европейските изяви на „студентите” тази година. Финал, който може да отвори врати или да ги хлопне под носа на българския тим.

Вратите към втората фаза на турнира Еврокъп в момента са отключени. Вярно, че ЛукОйл първо трябва да бие Будучност с поне 4 точки, но в спорта няма нищо по-нормално от това да трябва да биеш, за да вървиш нагоре. Това е смисълът на играта. А и задачата е напълно реална. Все пак става дума за 4, а не за 40 точки. Съвсем по възможностите на шампионите. Поне на теория. Дали ще се случи на практика ще разберем малко преди полунощ.

Довечера от 21.30 часа ЛукОйл Академик ще трябва да разреши една не лека задача, която всъщност сам усложни, изпускайки победата в Подгорица. Връщане назад обаче няма. А няма и смисъл. Важно е какво ще се случи в зала „Универсиада”. Залогът за „студентите” е голям и всички го знаят, от треньора, спортния директор до играчите. Знаят какво могат да спечелят и какво могат да изгубят.

Няма съмнение, че ще се опитат да изпълнят целта си, както и няма съмнение, че заслужават да бъдат подкрепени. Защото срещу Будучност те ще защитават не само своето име, но и това на родния баскетбол. В Еврокъп ЛукОйл е лицето на България и всеки успех е победа за България.