Левски стартира с победа 2013-а година, след като се наложи над Балкан в Ботевград с 69:52 в първия мач от Националната баскетболна лига през новата година. „Сините“ контролираха развоя на срещата, но едва в последната четвърт успяха да материализират своето преимущество. Балкан без топреализатора си Иван Лилов, който по време на паузата подписа в Румъния, изпитваше много сериозни проблеми да бележи точки и това очаквано се оказа основният проблем на домакините.

След сравнително равностойна първа четвърт в средата на втория период Левски за първи път направи разликата двуцифрена, но Балкан успя да я стопи до пет точки на почивката – 31:36.

В третата част ботевградчани играха добре и успяха дори да изравнят резултата малко след средата на четвъртината с тройка на Мартин Маринов за 45:45, а преди финалните десет минути авансът на Левски бе само четири точки.

Решителен се оказа последният период в мача като в първите му пет минути Балкан не успя да отбележи нито един кош и Левски направи серия от 9:0, което на практика сломи домакините. Заключителните няколко минути и двамата треньори започнаха постепенно да вадят своите титуляри, тъй като изходът от мача бе ясен. В тази последна част Балкан вкара само пет точки срещу осемнадесет за Левски, определили крайния победител.

Левски освен, че спечели борбата под коша, завърши със страхотните 71 стрелби в срещата. Най-резултатен за „сините“ бе Марко Маринович, който изигра силно второ полувреме и завърши с 20 точки. 11 точки, 9 борби и с отличен процент на успеваемост завърши Николай Върбанов, а 8 точки, 7 борби добави капитанът на тима Стефан Георгиев. Мартин Маринов реализира 12 точки за Балкан, по 11 добавиха Урош Петрович и Станимир Маринов, а Атила Дош Сантош се отчете с дабъл-дабъл 10 точки и 15 борби за Балкан.

Така, Левски ще влезе с още по-голямо самочувствие в голямото дерби на българския баскетбол срещу ЛукОйл другата седмица, докато Балкан ще има нов тежък мач като гост на Черно море Порт Варна. Останалите мачове от този кръг са в неделя на 6-и януари.