Левски и Лукойл Академик отново ще си оспорват титлата в мъжкото баскетболно първенство. „Сините“ обърнаха серията срещу Балкан, и победиха в петия решителен мач, в адска обстановка в „Арена Ботевград“, със 100:93. Така те се върнаха от 0-2, за да спечелят серията в полуфинала с 3-2, и за пета поредна година ще се срещнат с Лукойл на финала.

Балкан ще се бори за бронза срещу Черно море Порт Варна.

Въпреки дрязгите между Балкан и Левски преди началото на двубоя, нещата не изглеждаха чак толкова зле в самата „Арена Ботевград“, и въпреки обидните плакати и реплики към наставника на гостите Тити Папазов, нямаше повече инциденти. Левски бе подкрепян и от част от футболистите на „синия“ тим, като Влади Гаджев, Валери Божинов, Орлин Старокин.

Залата бе пълна до краен предел, и естествено нажежена от възможността отборът да стигне до финал в първенството. Атмосферата обаче бе наистина фантастична, и почти кошмарна за съперника, като чак в края на двубоя няколко хвърлени бутилки показаха изключителната неприязън към този противник.

Страхотен старт на Майк Уилкинсън даде криле на Левски в първите пет минути. Американското крило наниза бързи три тройки и до средата на частта вече имаше 13 точки, от общо 19 за „сините“. Нещата станата още по-неприятни за Балкан в седмата минута, когато Ноа Далман вече бе с три лични нарушения, а преднината на гостите вече бе 13 точки.

Левски не блестеше особено в защита, но бе невъзможна сила в нападение. Само за една четвърт, „сините“ нанизаха уникалните 40 точки! Така след първия период те водеха с 40:24, след 17 точки на Уилкинсън.

Балкан се справяше доста по-добре в защита във втората част, когато спря много от атаките на Левски, и от своя страна бележеше с по-голяма лекота. Лоугън Стъц се включи най-сполучливо от високите играчи на „зелените“ с важни отигравания под двата коша, а капитанът Павел Маринов водеше уверено своите, вкарвайки кош след кош.

Мното тежка загуба понесе Левски още в първите минути от тази четвърт, след като при лошо падане, Уилкинсън удари рамото си и бе принуден да напусне терена.

В последните минути от първото полувреме Павел Маринов почти собственоръчно скъси до само шест точки разликата, и на почивката вече имаше на сметката си цели 25 точки – точно половината на отбора си.

С уникален процент на стрелба, особено като гост, Левски все пак си върна част от преднината на полувремето – 60:50, въпреки че бе без топреализатора си до момента през почти цялата втора част. „Сините“ вкарваха над 70% от всички зони, и поне в първите 20 минути това бе голямото им оръжие. Балкан пък явно усещаше липсата не само на Иван Лилов, но и на седналият на пейката за фаулове Далман.

Далман вече бе на терена за второто полувреме, а процентът на Левски започна да пада, а с него и разликата. В първите пет минути Балкан успя да се доближи на пет от съперника, а малко след средата на частта изравни с тройка на големия си герой в мача Павел Маринов, при 65:65. Веднага след това Ники Върбанов напусна с пет лични нарушения, а Лоугън Стъц и Станимир Маринов изведоха Балкан с пет точки напред. С мъка Левски се добра пак до равенство, при 70:70, а Павел Маринов с 28-та си точка в мача, от фаула, приключи третата четвърт при 71:70.

След нов хикс при 73:73, Ноа Далман направи четвъртото си лично нарушение, а Джоунс и Чалмърс вкараха по три точки, за да изведат отново Левски напред с шест. Мартин Маринов отговори с друга тройка, но Станимир Маринов бе принуден да излезе, след като получи болки в крака.

Нервите на публиката се опънаха много в решителните моменти, тъй като гръцката съдийска тройка отсъждаше много нарушения. Реферите обаче демонстрираха поне еднакъв критерий, въпреки че бяха доста строги в решенията си.

Дори и явната умора не спираше Павел Маринов да води Балкан в отсъствието на Иван Лилов, и капитанът на „зелените“ пак ги държеше в мача до четвъртата минута на последната част, когато Левски реализира пет безответни точки, за да направи аванса си седем – 88:81 – с по-малко от четири минути до края.

Джумейн Джоунс и Лайнъл Чалмърс вкараха три тройки за Левски в рамките на минута, за да направят 94:84, 102 секунди преди сирената.

Въпреки всички опити на домакините, нямаше начин да наваксат десет точки изостване във финалната минута, и Левски успя да се справи, и сътвори невероятен обрат от 0-2 до 3-2 победи, за да си осигури финал срещу Лукойл.

Уникалните усилия на Павел Маринов и неговите 37 точки и пълни 40 минути на терена не стигнаха на Балкан, а комбинацията между Джоунс и Чалмърс се оказа убийствена, като двамата общо вкараха 53 точки. Джоунс се отчете с 29 плюс 13 борби, а Чалмърс – с 24. Брандън Хийт добави 13 точки и 11 асистенции, Христо Захариев – 12 точки и шест борби, а Майк Уилкинсън донесе вятъра в платната на Левски със своите 17 точки в първата част.

Без Иван Лилов, за Балкан 19 точки и 11 борби записа Ноа Далман, а с 12 и 11 се отчетоха съответно Станимир Маринов и Мартин Маринов.