Драматичната полуфинална серия между Левски и Балкан Ботевград в мъжкото баскетболно първенство ще се реши от последен пети мач. Той ще е в Ботевград.

До него се стигна след драматичен успех на момчетата на Тити Папазов в зала "Универсиада" с 88:84. Мачът премина през много обрати, за да триумфират домакините.

Левски започна със силна серия от 11:0, а още в 20-ата секунда от двубоя гостите от Балкан загубиха голямата си звезда Иван Лилов заради контузия.

Това сякаш предвещаваше лесен успех за "сините", но ботевградчани показаха характер и наваксаха изоставането си.

До почивката обаче левскарите поддържаха преднината си и се оттеглиха със седем точки преднина след първите две части - 51:44.

Но в третата част баскетболистите на Балкан се развихриха. Те не позволиха на съперника си близо четири минути да реализира точка, а на свой ред не спираха да нанизват една след друга.

Това им позволи не само да обърнат развоя в своя полза, но и да дръпнат на моменти с 15 точки преднина. Този техен аванс се запази осем минути преди края на мача.

Но тогава беше времето за поредния голям обрат. Баскетболистите на Левски, не и без подкрепата на публиката си, се хвърлиха в атаки и доведоха нещата до равенство 84:84 по-малко от минута преди края на мача.

Драмата беше пълна до 7.4 секунди преди последната сирена. Тогава Лайънъл Чалмърс настъпи линията за трите точки, но вкара важен кош и даде преднина на Левски.

За "сините" точно американецът беше най-полезен с 28 точки, 8  борби и 6 асистенции. Брендън Хийт добави 17 точки, а с 15 точки и 9 борби завърши Николай Върбанов.

За гостите по 19 точки отбелязаха Станимир Маринов и Ноа  Далман, а с 13 точки и 8 борби се отличи Павел Маринов.

В ответната атака Павел Маринов пропусна да изравни за Балкан и съотборниците му фаулираха отново Чалмърс. Той не трепна на наказателната линия и вкара нови две точки, с които подпечата успеха на тима си с 88:84.

Така всичко ще се реши след последен пети мач, който ще се проведе в залата Ботевград. Двубоят е на 19 май.