Левски взе първа победа в полуфиналната серия срещу Балкан, след като най-после изигра един добър мач и спечели с 81:71 в третата среща, в пълна зала "Универсиада".

Гостите от Балкан бяха далеч от играта си в първите два двубоя, и по традиция, след като Станимир Маринов не успя да се разгърне, ботевградчани загубиха. Високите играчи на тима също изневериха и не помогнаха на Лилов и Павел Маринов, който бяха на ниво.

След слабо първо полувреме, Лайнъл Чалмърс се разигра за първи път в серията след почивката и с Хийт и Уилкинсън изкова победата.

Независимо от успеха, Левски все още губи в серията с 1-2 победи, и в петък отново ще се бори за оставане в полуфинала, и достигане до пети решителен мач.

Левски започна чувствително по-добре в защита, в сравнение с първите два мача, но топката просто не искаше да влезе в коша. Играта на Балкан логично не вървеше много гладко, но слабото нападение на "сините" позволи на гостите да стоят съвсем близо в първата част. Лайнъл Чалмърс отново бе слабото звено в състава на Левски в тези начални минути, и продължаваше да стреля напразно, но поне Брандън Хийт бе по-точен в опитите си.

Нервната и пълна с пропуски първа част завърши 19:14 в полза на домакините, борещи се за оцеляването в серията.

Иван Лилов избухна в началото на втората четвърт, като вкара и една надъхваща тройка от 8 метра. Левски пък започна да дава назад в защита, и позволи на разликата да стане само 2 точки.

След месец отсъствие в игра за "сините" най-после се завърна Джордже Мичич, който помогна на ротацията и внесе разнообразие в атака, и авансът на Левски стана бързо девет точки, само за да се стопи също толкова бързо със серия от 8-0 за Балкан.

Левски не успя да вкара в продължение на две минути и даде възможност на ботевградчани да направят 33:32, минута преди полувремето. "Сините" все пак го завършиха по-добре, и на почивката водеха с 40:35, въпреки че Балкан имаше по-добър процент на стрелба, а на всичко отгоре - и повече борби. 11-те грешки на ботевградчани обаче им костваха изоставане след 20 минути игра.

Лилов бе отбелязал почти половината точки за гостите през първото полувреме със своите 16 точки, докато за Левски отговорността бе споделена. След като започна срещата със забивка, Джумейн Джоунс, който носеше тима в първите два мача, се позагуби на терена, и бе нужен на съотборниците си.

Второто полувреме започна с 12-2 за Левски, а пет минути след началото му, с две поредни тройки на Хийт, разликата скочи на 20 точки, при 60:40. Балкан се окопити, за да реализира следващите шест точки, а после намали до 13 изоставането си.

Неясните критерии на съдийската тройка, за това кое точно смятат за нарушение, и кое не, лъснаха в третата част, когато и двата отбора понатрупаха фаулове.

Разликата от 13 се запази и след третата част, и двата отбора влязоха при 68:55 в последния период, след страхотни минути на Чалмърс и Хийт.

Последната част бе много мъчна, вървеше тежко, но въпреки това натрупаната от Левски преднина се оказа достатъчна за победата, и най-малкото, до което Балкан стигна, бяха 10 точки, каквато се оказа и крайната разлика - 81:71.

Със 17 точки и 11 борби завърши Лайнъл Чалмърс, 24 наниза Хийт плюс 8 асистенции и 7 борби, а Уилкинсън отбеляза 13.

24 за Балкан вкара Иван Лилов, а Павел Маринов се отчете с 11 и 8 асистенции.