Левски Лукойл спечели традиционния баскетболен турнир турнир купа "Пловдив", който се проведе в зала "СИЛА". В зрелищен финал "сините" победиха домакините от Академик Бултекс 99 със 70:66.

Двата отбора изиграха много оспорван двубой със здрава игра в защита, който се превърна в достоен мач за трофея. Пловдивчани бяха лишени от услугите на контузените си гардове Александър Груев и Уил Пери, както и на Венелин Христов, а в началото на последната четвърт за реплики към съдията Ивайло Ресиловски бе изгонен центърът Обрад Томич.

Академик Бултекс 99 започна много добре, поведе с 5:0 и водеше през по-голямата част от първата четвърт със силна игра на Секулов, Бачев, Томич и Тенчев. Към края обаче гостите заздравиха защитата и съумяха да обърнат развоя в своя полза. В тези първи минути не вървеше далечната стрелба на пловдивския тим.

В началото на втората четвърт Левски Лукойл дръпна със 7 точки, но авансът му на почивката бе стопен на 1 след добра игра под коша на домакините и тройки на Секулов, Кнежевич и Сотиров. В третата четвърт мачът продължи да бъде равностоен. Капитанът на Академик Бултекс 99 Васил Бачев напомни за точния си мерник с 3 тройки, но Левски Лукойл успя да прибави още 3 точки към аванса си преди последната решителна част.

Изгонването на Томич и пропуски под коша на домакините наклониха везните в полза на столичния тим, който поведе с 10 точки в средата на четвъртината. Четири безответни коша на Бачев /2/, Кнежевич и Секулов отново завързаха интригата, но благодарение на опитния Асен Великов Левски Лукойл не допусна обрат.

В мача за третото място румънският Питещ победи Спартак Плевен с 94:83. Йордан Минчев от Левски Лукойл бе определен за "Най-полезен играч" на турнира, а най-резултатен играч в надпреварата стана Николай Маринов от Спартак Плевен с 34 точки.