Баскетболният отбор Левски Лукойл излезе със специална декларация, в която остро осъжда тима и ръководството на Балкан за случилото се в реванша от ¼-финалите за Купата на България, който се проведе в Ботевград. По време на мача се стигна до напрежение между феновете на двата отбора.

От Левски Лукойл обвиняват домакините, че не са успели да се справят добре с организацията на сигурността на събитието, като цитират официално становище на полицията.

„БК Левски Лукойл се противопоставя остро на всякакъв вид агресия и непристойно поведение по време на спортни събития. Ние полагаме усилия нашите двубои занапред да минават под знака на добрия тон и феърплея, не само между баскетболисти и треньори на терена, но и по трибуните. Но БК Левски Лукойл категорично не приема обвиненията, че нашите фенове са в основата на последния конфликт в „Арена Ботевград“, се казва в декларацията на баскетболния клуб Левски Лукойл.

„Дали, според вас, тази бройка хора, били те и най-подготвените, най-хладнокръвните и най-опитните (а всички видяхме, че те въобще не са такива!!!) е достатъчна, за да гарантира на 2500 зрители, че нищо и никой няма да застраши здравето им в «Арена Ботевград»? Зали, в които да властва безнаказаност и зали, в които сигурността да виси на косъм, заради безхаберието на отбора-домакин? Много е лесно да се сочи с пръст, много е лесно да хвърля вина! Проблеми могат да възникнат навсякъде, във всяка една зала, с всяка една публика, с всеки един отбор. Защото никой не е застрахован и когато бяхме разкъсвани от критика, глобени, заклеймени като вечните агресори, ненапразно призовахме за повече колегиалност и толерантност”, пише още в острата декларация.

„Но така, както вие излизате да играете за победа за вашите фенове, същото го правим и ние, защото Левски е най-славното име в българския спорт и защото няма по-велика и по-благодарна публика от «синята». Няма да чуете в Левски да се крием зад нечие съдийско отсъждане, това е ваш патент. Няма да чуете някой от Левски да хленчи срещу съдийството. Защото човек трябва да умее да остава достоен дори в загубите! Ние имахме труден период, но нито за миг не се оправдахме с някой друг за нашите провали. Минахме през своята Голгота, отчитайки собствените си грешки и с високо вдигната глава.”

„След като играем в една и съща лига, след като се борим за едни и същи отличия, след като делим един и същ покрив над главите си, тогава сме длъжни да се уважаваме.  И един колегиален съвет, ей така, по шампионски: Следващият път, когато загубите, погледнете първо в собствената си купчинка. Потърсете първо вина в себе си. Бъдете критични към себе си. Хвърлянето на кал, заливането с помия, изопачаването на фактите, изкривяването на истината и манипулирането на общественото мнение – това са все черти на слабия човек, на човека без доблест и кураж, на страхливия, че се е провалил още преди да е опитал да се научи да бъде победител”, пишат още от Левски Лукойл.