Турнирът за Купата на България по баскетбол при мъжете ще продължи да се провежда във формат Финална осмица. Въпреки че в наредбата, приета в началото на сезона, Купата бе замислена като топ 4, днес Управителният съвет на БФБ реши да запази начина на провеждане от последните няколко години. Основна причина за това е, че всички отбори от НБЛ са изявили желание да се включат в надпреварата и дори повечето от тях декларират амбиции за успехи в турнира.

Сигурно е, че в турнира няма да участва младежкият национален отбор Теси, който се състезава в НБЛ като решението е взето от федерацията. Така 7 отбора са сигурни за Финалната осмица, а осмият и деветият във временното класиране ще играят бараж преди същинския турнир, за да определят и последния участник.

Датите за надпреварата остават без промяна като единствено ще се добави още един ден за 1/4-финали. Така тя ще се проведе най-вероятно от 28 февруари до 3 март.

Все още няма окончателен срок за подаване на кандидатури за домакинство, тъй като ще се изчака да се види временното класиране. Президентът на БФБ Георги Глушков коментира и вече изразеното желание от страна на Варна да приеме турнира като обясни, че централата с удоволствие би се спряла на заявка от морската ни столица не само заради 100-годишнината на Черно море, но и тъй като градът отдавна не е приемал турнира.

На 24-ти или 25-ти февруари неутрален терен ще се играе бараж за осмото място във финалите между отборите, заели 8 и 9 място след завършване на втори етап от НБЛ. Участниците в срещата си поделят организационните и съдийските разноски за нея. 

На 23.02.2013г. ще се тегли дирижиран жребий за четвъртфиналите и полуфиналите както следва: 

ЧЕТВЪРТФИНАЛИ: дирижиран жребий : Според класирането на отборите след втория етап от НБЛ между отборите, класирани от 1 до 4 място (" първа четворка") и тези от 5 до 8 място("втора четворка") 

ПОЛУФИНАЛИ: дирижиран жребий : Между победителите в четвъртфиналните срещи, в които участват отборите, класирани на 1 и 2 място след втория етап от НБЛ (" първа двойка") и победителите в четвъртфиналните срещи, в които участват отборите, класирани на 3 и 4 място след втория етап от НБЛ("втора двойка"). ФИНАЛНА ОСМИЦА ще се проведе от 28 февруари до 03 март 2013 г. 

ПРОГРАМА 
28.02.2013г. Четвъртфинали 
01.03.2013г. Полуфинали 
02.03.2013г. Финал за 3 място 
03.03.2013г. Финал за 1 място.

При дамите Купата ще се проведе във формат Финална четворка, а кандидатури за домакин на турнира ще се приемат до следващата седмица.

Жребият за четвъртфиналите на жените ще бъде дирижиран и ще се тегли на 22.01.2013 г., а мачовете ще се играят на 13.02.2013 и 17.02.2013г.