Играчите на Рилски спортист успяха да се отърсят от тежката загуба в Правец миналата седмица и нанесоха втора поредна такава на Евроинс Черно море. Момчетата на Александър Тодоров се реваншираха на своя треньор, след победа с 85:83 у дома в дербито на кръга срещу варненци.

Първите минути на двубоя вървяха кош за кош. До 8-8 двата отбора си размениха водачеството няколко пъти, а тогава самоковци вкараха 4 поредни точки. Това им позволи да бъдат напред за няколко минути преди варненци да изравнят за 21-21, а после и 23-23. Тройка на Травис Питърсън със сирената позволи на Рилски да поведе с 29-25 след първите десет минути, разказва bulgarianbasket.com.

Домакините продължиха да водят до средата на втората част, но не увеличаваха преднината си. Така след няколко добри отигравания на Васил Кьосев гостите поведоха при 38-39, а след това и тройка на младока направи разликата 4 точки. Черно море продължи да води до последните секунди на тази част, когато два наказателни удара на Живкович изравниха резултата за 47-47, като така приключи и първото полувреме.

След почивката Рилски спортист започна по-силно. Добри изяви на Александър Груев и Дейвид Бърджис, от които последваха няколко добри пробива и бързи атаки на домакините, направиха резултата 65-53. В тези моменти варненци грешаха в нападение, а домакините успяха да се възползват по най-добрия начин. След това и двата отбора не успяха да си вкарат кош за две минути, преди Васил Кьосев да вкара за тима на Даниел Димитров. В последната секунда на частта Богдан Боев отбеляза кош с табло и Рилецо поведе с 67-55.

През последната част, това което трябваше да направят домакините, бе само да играят така, че да задържат преднината си. През първите минути това им се отдаваше добре, но главно благодарение на пропуските на гостите, тъй като пък играта в нападение на Рилецo не вървеше. Тогава се разигра Ерик Уеб, който до момента бе опазен, и варненци намалиха до 72-68 след добрите отигравания на гарда и тройка на Симеон Ценов. Травис Питърсън върна един кош, но Ники Колев и тройка на Уеб направиха резултата 74-73. Самоковци не се предадоха и добавка на Боев и тройка на Питърсън увеличиха преднината на 6 точки. Васко Кьосев вкара тройка, а грешка на Груев даде шанс на варненци да изравнят. Те обаче сгрешиха и Боев открадна топката, след което отбеляза. Тогава новото попълнение Дунович направи две грешки, първо фаулира Уеб, който отбеляза, а след това изпусна топката и коша на Кьосев намали до 81-80 30 секунди преди края. След това Груев бе фаулиран 19 секунди преди края и отбеляза и двата наказателни удара. Последва пропуск на Симо Ценов от тройката, а Жоро Давидов овляда борбата и бе фаулиран 9 секунди преди края. Той отбеляза само първия фаул и след това Уеб намали до 2 точки пасива при 3 секунди до края. Тогава бе фаулиран и Груев, който вкара първия и изпусна втория наказателен удар, но пък се оказа, че Давидов е направил нарушение. Симеон Ценов отбеляза първия наказателен удар и пропусна втория нарочно. Павелс Веселовс успя да опита добавка, но топката се разходи по коша и излезе, като това донесе победата на домакините.

Най-резултатен за победителите стана Травис Питърсън с 19 точки, а освен това хвана и 6 борби. Дейвид Бърджис и Александър Груев вкараха по 16 точки, а Богдан Боев 15, някои от които в най-важните моменти.

За гостите поредния си силен мач изигра младият Васил Кьосев. Той завърши с 24 точки и на моменти бе основният нападател на отбора си. Ерик Уеб и Симеон Ценов добавиха по 16, но това не се оказа достатъчно за варненци, които допуснаха втора поредна загуба.

Черно море приема Черноморец в „морското” дерби в следващия кръг от НБЛ. Срещата е в събота (7 ноември) в зала „Конгресна” във Варна. Рилски спортист пък ще гостува на Левски ден по-рано (6 ноември), когато от 18.00 в зала „Универсиада” стартира новия кръг в мъжката лига.