Президентът на родната федерация по баскетбол Георги Глушков очаквано сподели, че България има за какво да съжалява след края на евроквалификационните си двубои. „Има за какво да съжаляваме след края на този мач. Имахме добри шансове. Не мога да кажа, че сме играли много под нивото си във всички мачове. Пропуснахме една възможност, която вие знаете. Има въпроси, които трябва да си зададем. Например: Какво е националният отбор за българина? Дали е този стимул, какъвто е бил преди. Защо само за близнаците да става дума? Има доста, не са само те... Не сте ли питали още селекционера? Няма сега да казвам имена”, започна босът на централата Георги Глушков след мача с Люксембург, хвърляйки в смут журналистите, но очевидно визирайки отсъствието Тенчо Банев и Стефан Георгиев, които обаче лекуваха сериозни здравословни проблеми.

Темата бе коментирана още преди квалификациите и липсата на двамата не бе изненада. Нещо, което още веднъж заяви и треньорът Барчовски: „Тенчо Банев и Стефан Георгиев ме помолиха още преди месеци и ми казаха: „Повече не можем.” И двамата имат сериозни проблеми, които са факт. Лятото е тежко с националния тим и при мен се тренира здраво. Това са хора, които искат да поиграят още две-три години в клубните си отбори. В крайна сметка с това си изкарват хляба. Изборът за американец смятам, че беше добър, защото Седрик Симънс помогна.”

По темата за представянето на мъжкия ни национален тим Глушков сподели още: Не случайно казах, че отборът ни тази година ще е млад и патриотичен. Не мога да кажа, че момчетата не са играли. Както виждате един състезател не прави отбор. Не съм позволявал да не дойдат, те решиха да не дойдат. Ще поставя въпроса, какво ще правим да тези, които не чувстват тази голяма принадлежност. Националният треньор си избира играчите. Празна годината няма да бъде, защото ФИБА е подготвила календар. Не сме обсъждали нов треньор. На следващия Управителен съвет ще направим спокоен анализ на всичко и ще трябва да вземем решение за доброто на българския баскетбол. Тази квалификация емоционално беше опустошителна.”