„Предстоящите дни са много важни за мъжкия национален отбор. Имаме определени позитивни индикации. Имаме млад отбор, който има нужда от подкрепа. Надявам се да видя отбор, които си оставя сърцето на терена, а това вярвам, че ще се хареса на публиката”, сподели президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков в навечерието на първия мач за мъжкия ни национален тим по баскетбол в евроквалификациите. В сряда вечер България посреща Швеция от 18 часа в зала „Универсиада”.

„Видяхме, че е важно хората да имат голямо сърце. Вярвам много на треньорския щаб, на младите момчета и на по-опитните в отбора. Надявам се да успеем”, каза още Глушков, а на въпрос за целите, поставени пред състава, заяви: „Единственото нещо, което бих желал е момчетата да дадат най-доброто от себе си и да не чувстват това напрежение, които би ни попречило да се зарадваме на един добър резултат. Ако поставим задачи на всяка цена носи напрежение, което би могло да попречи. Като всяка година имахме добри условия. Днес и пред тях като говорих ги помолих да покажат такова голямо сърце, че публиката да ги заобича.”

По темата, дали Георги Глушков е разочарован от отказа на двама от безспорно най-добрите ни играчи да не играят за националния тим с мотива, че не са достатъчно здрави, босът на централата коментира: „Това наистина е много личен въпрос към тях. На мен не ми е приятно, че има хора, които отказват националния отбор, след като ние се стараем да направим добри условия. На мен лично ми е неприятно. В същото време ми се иска другите състезатели да бъдат пределно мобилизирани. Въпросът е друг, че ако бяха истински лидери може би щяха да дойдат, да направят нещо и да покажат лидерство, което е важно. Но така или иначе отборът е без тях и трябва да се оправя. Младите състезатели трябва да покажат характер и сърце. Мисля, че ние ще успеем в тази квалификация. Не съм мислил, какво ще се случи, ако не се класираме. Това са нашите момчета. Убеден съм, че са пределно мобилизирани. При нас не е имало скандали, а и младите трябва да имат шанс да покажат колко могат.”

Георги Глушков изказа мнение и по въпроса за развитието на младите български състезатели: „През последните години се опитахме с модификация на първенства да им дадем повече възможност за развитие. Хората се радват на 18-годишните, на които ние разчитаме. Професионалните отбори в България намаляха и са малко, като младите нямат възможност за изява и развитие. Тази година успяхме да привлечем още два университета, които да участват в А група. Тази възраст 18-20 години е изключително важна за развитието на млади състезатели. Бизнесът няма възможност да подкрепя А група. Тази година видяхме добър отбор при 20-годишните. Сега за тях идва кръстопът- да стават професионалисти, да играят и да се развиват. И това е важният въпрос също- къде и колко играят, как се развиват.”