Георги Младенов е новият старши треньор на националния отбор за юноши до 18 години и ще води тима на предстоящото Европейско първенство в Латвия в дивизия А. Там националите са в група с домакините, Испания и Италия.

„За баскетбол не трябва много да ме навиват, особено, когато става дума за национален отбор. Смятам, че както за един играч националния отбор доставя удоволствие и е чест да бъде поканен в него, така и за един треньор независимо дали става въпрос за мъже, младежи, юноши или кадети, то няма значение и това е покана, която трябва да приемеш без да се съобразяваш къде отиваш да играеш, с кого отиваш да играеш или какво е поколението”, коментира Георги Младенов пред bgbasket.com.

„Малко или много това поколение трябва да се развива. Ако всеки един каже, че не иска, защото поколението не е добро и нямаме шанс за успех, то какво правим тогава. Аз никога не съм се съобразявал и що се отнася до поканите за баскетбол аз съм много лесен. Дали ще е за отбор, дали ще е да играя или да ходя на детски кампове то няма значение, а камо ли като става въпрос за национален отбор и момчета, които ще представляват България при мъжете след няколко години. Въобще не съм мислил за всичко това и дали да не приема. В края на краищата това е национален отбор и когато те поканят трябва да се отзовеш”, заяви още Младенов, който е наставник на мъжкия тим на Берое.

„Все още не съм решил изцяло за щаба, но съм се ориентирал към кондиционния треньор Марин Яцински, който работи с мен в последните 7-8 години. Имах предварителни разговори и с Николай Господинов, който е скаут и помощник треньор в Левски, така че на този етап съм се спрял на тях. В края на следващата седмица ще зная на 100%, но за Яцински е сигурно. В групата ни са домакина Латвия, Испания и Италия, което на пръв поглед звучи скандално, но в края на краищата няма нищо скандално. Групата е силна, но разчитам, а и знам, че момчетата са добри. В този набор е Александър Везенков, който миналата година беше в десетте най-добри на Европа в своята възраст. Това значи, че имаме своята основа и своите шансове независимо, че такава е групата. Ще трябва да се подготвим, зависи и колко време ще имаме за това и оттам нататък на война като на война. Няма нищо страшно. Важно е първо да успеем да запазим мястото в дивизия А и след това колкото може по-напред да отидат тези момчета ще бъде най-добре за тях. Малко или много, когато изиграят едно Европейско първенство това им дава опит, рутина и вяра в това, което правят и затова, че учат баскетбол и работят за него. Всичко се прави заради тях както преди време всичко е правено за мен и за моето поколение, така сега е техен ред - просто изпълнителите са други”, каза още Георги Младенов и продължи:

„Само като се чуе името на съперниците е ясно, че това ще бъде група, в която може да се справим много добре, може и да не успеем, но в никакъв случай няма да се отказваме във всеки един мач да се борим докрай за победа. Надявам се момчетата да го разберат така, а аз съм сигурен, че ще го разберат, тъй като много от тях ги познавам. В последните две години не съм ги следил чак толкова много, но смятам, че са се развили и са стигнали малко по-високо ниво. И Везенков в последните няколко мача играе в гръцкото първенство и трупа опит и рутина, а майсторството, класата и таланта, които има трябва да използваме максимално. Разбира се не само на него, тъй като отборът не започва и не свършва само с него, но просто говоря за един от най-изявените играчи на тази възраст.”