„С всички вече съм говорил и всички приеха поканата. Нормално е това да се случи. Да те повикат в националния отбор е голямо признание, но и задължение. Живот и здраве, дано няма контузии в оставащите мачове до края”, заяви националният селекционер по баскетбол Георги Божков след като обяви състава, с който ще работи през лятата.

- Прави впечатление отсъствието на Жаклин Златанова, която се възстановява от травма. Следите ли нейното състояние?

- Жаки претърпя втора операция, което е страшно неприятно. Тя ще липсва много, защото натрупа много опит в последните години и стигна много високо ниво, освен това може да играе на няколко позиции, справя се отлично с играта един-на-един. Дано бързо се възстанови и скоро да започне пак да играе.

- Завръща се Евелина Гунева…

- Ева е много опитен състезател и изключителен атлет. Ще разчитам много на нейния опит, който натрупа в различни шампионати, и да помогне на по-младите състезателки. Имаме няколко доста опитни момичета и ще се стремим да създадем сплав между опит и младост.

- Както винаги въпросът с натурализираните играчи е актуален. В обявения състав липсват такива играчи, каква е ситуацията с тях?

- Говорил съм и с двете американки, които в последните години се включиха в националния отбор – Ноел Куин и Доника Ходжис. Те в момента играят на много високо ниво. За съжаление и двете имат договори с отбори в WNBA. И двете проявиха желание да се играят за България, но ангажиментите им Зад Океана не го позволяват – сезонът там започва на 24 май, а нашите квалификации – няколко дни по-късно. И двете допринесоха много за националния отбор през миналите години, особено Доника Ходжис.

- Ясна е и програмата за подготовка, разполагате с малко време…

- Да, за съжаление, времето за подготовка наистина е крайно недостатъчно. На практика ще разполагаме с едва 20-на дни. Но в общи линии това време ще имат всички отбори – и тези в допълнителните квалификации, и тези, които ще играят на Евробаскет. Дано нашите момичета, които по-късно свършват клубните си ангажименти, са в добра форма, а приключилите по-рано – да са отпочинали и свежи. Започваме от нулата, имаме много работа да свършим, да изградим отборна игра…Но най-важното на този етап е всички на 15 май да дойдат здрави в Самоков.

- Как се стигна до избора на съперници в контролите – Италия се готви за Евробаскет, Гърция също е класен отбор…

- Да, и двата ни съперника са класни отбори. Аз обичам да играем със силни противници. Търсихме най-добрите варианти за нас – за два мача в Самоков и два мача навън. Италия беше оптимален вариант за нас и съм доволен от програмата на контролните мачове.

- Щабът ви готов ли е с разузнаването на Швейцария и Словения?

- Ще работим с голям щаб, както винаги съм харесвал. В него консултант ще е Петко Маринов, а помощници Стефан Михайлов и Божидар Гьорев. За съперниците в групата мога да кажа, че и двата тима на последните квалификации се представиха по-добре от нас. Последния етап от разузнаването обаче предстои – трябва да видим мачовете им по време на подготовката им, да видим имат ли промени в съставите от миналата година, за да се подготвим добре.