Привържениците на баскетболния Дунав Еконт излязоха със специална декларация за инцидента преди насрочената за вчера втора финална среща с Лукойл Нефтохимик. Баскетболистка на бургаския тим бе ударена в лицето с лента, и ръководството на Лукойл реши отборът да не излиза за мача. Впоследствие БФ Баскетбол наказа Дунав с два мача лишаване от домакинство.

Ето и мнението на феновете, които смятат, че са несправедливо обвинени, и са били провокирани от Вера Перостийска, и дори призоваха тя да не бъде повече част от националния отбор:

„Уважаема баскетболна общественост, обръщаме се към Вас с неописуема болка в нашите сърца навръх празника на нашия град. Вместо днес да празнуваме, ние тъгуваме!

Страдаме, понеже несправедливо сме обвинени в неща, които не сме извършили. Страдаме, защото хора, които не са присъствали на мястото на събитието, решиха днес да подпомогнат Лукойл в борбата за златните медали. Страдаме, защото титлата в българския баскетбол се решава не на терена, а от хора, никога не обличали спортен екип. Подкрепата и атмосферата, която Ние създаваме е уникална, не само за България, но и за цяла Европа. По време на мачовете от турнира FIBA EUROCUP всички отбори, гостували в Русе, изразиха възхищение относно обстановката, която се създава тук. Неслучайно заслужихме 2 пъти приза за най-добра баскетболна публика и с това съвсем заслужено спечелихме домакинството на мачовете на националния отбор. На 5.05.2010 видяхме един изтощен отбор да излиза срещу нас и нищо не можеше да ни спре да повторим и подобрим онази култова преднина от 43 точки, която бяхме постигнали преди 2 години отново във финалната серия.

Нищо не можеше да ни попречи, но не така смяташе една баскетболистка на име Вера Перостийска, същата обградена с любов и неистова подкрепа по време на мачовете срещу Украйна и Германия миналата година. Които, да припомним, също се състояха в Русе пред препълнена зала. Смятаме, че тази жена няма място в Нашия национален отбор след вчерашните си провокативни изяви, и твърдението на г-н Хосе Мария Бусета, че България има много мъжки момичета, не важи за нея. Считаме цялостното поведение на отбора-гост за провокативно, подло и изключително недостойно. Ние се надяваме, че хората от БФБ все пак имат достойнство и са способни да вземат справедливи и адекватни решения. Днес те не показаха това, но все още не е късно да поправят тази несправедливост.

Но въпреки всичко и всички, Дунав ще покаже на какво е способен и ще направи така, че справедливостта да възтържествува. С настоящата декларация, ние искаме да заявим и нашата безрезервна подкрепа към момичетата на Дунав Еконт. Моментът е много тежък както за нас, така и за тях, но сме напълно сигурни, че когато сме заедно, няма препятствие, което да не прескочим. Така ще бъде и сега! Независимо от това къде ще играем, ние ще докажем, че не могат да ни попречат да постигнем златен дубъл и ще бъдем заедно в миговете на триумф, така като сме били заедно и в миговете на тъга и неуспех, колкото и малко да са били те.

Използваме момента, за да поздравим всички русенци с днешния празник на града, както и наставникa на нашия любим отбор г-н Георги Божков.

С уважение,

Феновете на Дунав от Русе"