Ръководството на дамския баскетболен тим Дунав Еконт излезе с официално становище относно случката, разиграла се вчера преди започването на втория мач от финалната серия от Националната баскетболна лига между русенския тим и Лукойл Нефтохимик. Състезателка на гостите бе ударена с неразтворила се хартиена лента, след което спортният директор на ОСК Лукойл Сашо Везенков извади отбора и взе решение да не играе.

Тази сутрин заседава Дисциплинарната комисия /ДК/ към БФ Баскетбол и наказа Дунав Еконт за два мача лишаване от домакинство и солена глоба.

По информация на Гонг, Дунав ще обжалва решението, и ще настоява за свикване на Арбитражната комисия към БФБ.

Ето и официалното изявление на ръководството на Дунав Еконт:

"Поднасяме извинение на националната състезателка Вера Перостийска, която пострада при хвърлянето на хартиени ленти от публиката преди започване на срещата.

Считаме, че санкциите наложени на клуба са прекалено завишени и строги - хвърлянето на хартиени ленти от страна на публиката не е забранено и при нас е традиция на всеки домакински мач от Държавното първенство и от FIBA Europe. Случилото се е прецедент и според нас не е целенасочено деяние и поради тези причини, сме изненадани от максималния размер на глобата и лишаването от домакинство.

Според нас решението на изпълнителния директор на БК Лукойл г-н Везенков да извади отбора от залата и да откаже участието на отбора в срещата е самоволно и неправомерно.

Според нас е нарушен чл. 30, ал. 1 от Наредба за 65 Държавно първенство за жени - Национална Баскетболна Лига през 2009-2010, тъй като в рамките на 60 минути не беше взето решение от страна на дежурния представител за условията и реда за провеждане на несъстоялата се среща. Решение за нова дата на срещата се получи 17 часа по-късно и не от дежурния представител, а от Националната Баскетболна лига.

Благодарим на всички лоялни привърженици на Дунав Еконт Експрес и се надяваме, че ще ни подкрепят безрезервно и за напред, дори и на неутрален терен. Въпреки случилото се, ще се борим за спечелване на титлата."