Женският баскетболен отбор Дунав Еконт е уведомил Българската федерация по баскетбол, че иска да играе в турнира за Купа Европа. Ако това се случи, Русе за първи път ще има отбор – участник в европейските клубни турнири.

Основните спонсори на клуба дадоха гаранции, че отборът ще бъде финансиран допълнително, ако намери излаз в Европа.

Президентът на Дунав Еконт Николай Падалски коментира бъдещето на тима пред bulgarianbasket.com: „Личното ми желание е Дунав да стане трайно фактор в женското първенство, а школата на клуба да е от модерен европейски тип. Гоним стандарт и класа, замислили сме структура и организация на работа с подрастващите, която ще изненада баскетболните хора в страната.”

Падалски разкри, че в Русе усилено се работи по селекцията за следващия сезон. Женският тим вече има едно сигурно ново попълнение, класна състезателка от родното първенство, но името засега се пази в тайна.

Ръководството преговаря с гард и център, както и с няколко чуждестранни състезателки.

През септември Дунав вече има уредени четири контроли с румънския отбор Александрия на разменено гостуване, както и още две с Олимпия (Букурещ).

Николай Падалски добави, че очаква отговор от унгарски тим, участник в Купа Европа, за още една контрола. Преди началото на сезона най-вероятно в Русе ще се състои и международен турнир.