Женският баскетболен тим на Дунав Русе стартира участието си в турнира Еврокъп в гостуване на турския Адана Боташ. Двубоят е в четвъртък, 1-и ноември от 19 часа. Воденият от треньор Георги Божков тим тръгва утре за Турция, като ще пътува през Букурещ. В първия двубой от групата на Дунав, Боташ загуби от руския Динамо Курск с 64:79 точки, като американката Кортни Парис отбеляза 17 точки за турския тим. След това гостуване за българския шампион предстоят две поредни домакинства – на 8.11 срещу Динамо Курск и на 22.11 срещу Адана Боташ.

В турнира Еврокъп при дамите тази година има 6 групи по 4 отбора и 2 групи по 3 отбора, като първите два състава от всяка група продължават напред в надпреварата.

„Като моментна форма съм доволен от отбора. Тимът ни е добре подготвен физически, но не дотам добре стоим като игра. Не ни стигна времето, не ни стигнаха контролните мачове. Смятам, че нямаме нужният синхрон. Отборът е доста млад с много нови момичета и смятам, че ни трябва повече време за обиграване. Отиваме да играем с един много силен съперник. Ясно е, че имахме много лош шанс при жребия. Паднахме с в група с изключително силни два отбора. Съставът на Боташ има изключителен опит в международните мачове и супер селекция. Като селекция, като организация отстъпваме значително на отбора на Боташ, но все пак отиваме с някакви надежди да се представим добре”, коментира пред Гонг старши треньорът на Дунав Русе Георги Божков.

„Разузнали сме добре съперника, въпреки че разузнаването донякъде може да ти помогне, но не е достатъчно. Смятам, че имат много силна селекция, имат много високоръстови състезатели. В отбора на Боташ има четири американки, една словенка. Отбор, който е изграден, за да стигне доста далеч в турското първенство и в Еврокъп. През миналата година играха полуфинал в Купата на Европа. Ще имаме проблем с високоръстовите им състезателки. Отделно смятам, че атмосферата в залата в Турция ще е много тежка, въпреки че ние обичаме да играем пред пълна зала. Свикнали сме да играем пред пълна зала и смята, че това донякъде няма да ни стресира, но се надявам по-младите да не се пречупят. Смятам, че първите 10 минути ще са много важни”, заяви още Божков и добави:

„Категорично имахме много лош късмет. И затова, че са много силни отборите, и затова, че са само три. За нас участието в Еврокъп беше предизвикателство. Това решение го взехме в клуба, за да може русенската общественост да види международни мачове, да играем срещу силни отбори. Има голям интерес към отбора в Русе и ние бяхме просто задължени да участваме в Еврокъп, въпреки че не сме готови. Нито като селекция, нито като бюджет можем да се сравняваме с тези отбори, които играят Купа Европа. Въпреки това решихме да играем.”