Поредният победен мач взеха дунавки днес в двубой срещу отбора на „Рилски спортист“, който завърши при резултат 82:73 (25:10 – 22:14 – 21:28 – 14:21).

Стартовата петица за русенки беше в състав: Аманда Джонсън, Мерике Андерсон, Цветомира Шаренкапова, Кристина Сантяго и Зорница Костова. За отбора на Красимира Банова стартираха: Ан Фаръл, Еми Ушагелова, Моника Тодорова, Цветелина Николова и Вероника Джикова.

Дунавки поведоха в началото на срещата и дръпнаха с цели 17 точки в резултата, като показаха превъзходството си на терена през първата половина на мача. Ан Фаръл, от състава на гостенките, спря силната серия на домакините и самоковки се опитаха да наваксат разликата. След почивката момичетата на Георги Божков леко се поотпуснаха и заиграха с повече грешки, но въпреки това не оставиха съмнения в превъзходството си.

Четири състезателки на домакините - Виолина Кочева, Цветомира Шаренкапова, Кристина Сантяго и Маргарита Илиева, приключиха срещата с по 11 точки.

За гостите от Самоков 20 точки отбеляза Ан Фаръл, а Моника Тодорова се отчете с 12, 5 борби и 5 асистенции. По 10 точки пък вкараха Цветелина Николова и Еми Ушагелова.

„Сините феи“ изпращат полусезона с десет победи и две загуби и момичетата вече официално са в почивка. Старши-треньорът съобщи на последвалата пресконференция, че отборът се събира за тренировки отново на 3-ти януари.

Красимира Банова каза за играта на своя отбор: „Такива срещи са трудни, когато разликата между двата отбора е сериозна. Всяка година привличаме нови състезателки, обиграваме се и не сме на нужното ниво, за да се противопоставим на дунавки.“ „По мое мнение първенството е много силно тази година,“ добави Банова, „но кой е най-силният отбор, все още не се наемам да давам прогнози“.

Георги Божков сподели, че изпраща полусезона доволен от своите момичета: „това беше една успешна за отбора година – спечелихме купата, титлата, играхме в Еврокъп турнира и смятам, че с отбора на „Нефтохимик“ в момента доминираме в първенството и трудно може да ни догонят. Искам да използвам случая, за да изразя мнение относно случката, която ме разтревожи в предния мач с „Хасково 2012“. Смятам, че лозунгът, издигнат от феновете, не беше коректна постъпка към семейство Станкови и не е проява на добър вкус. Баскетболната публика е интелигентна, а русенските фенове са най-добрите. Ние трябва винаги да показваме коректност и толерантност към гостуващите отбори и към моите колеги треньори. Противникът трябва да бъде уважаван. Това го видяхме и на срещите ни от турнира „ФИБА Еврокъп“ – в Курск, руската публика ни аплодира – ето така трябва да се държи и нашата агитка! Лично се извинявам на сем. Станкови за случилото се.“

На въпрос на журналистите дали предстои нова селекция, Георги Божков каза: „смятам, че с този състав сме конкурентни на останалите отбори. Не ми се иска да правим промени в състава – следваме си програмата, която сме начертали.“

Димитър Димитров, член на УС, сподели пред журналистите, че догодина в залата шоуто ще продължи и ще стартира разпространението на фенските артикули, обещани в началото на сезона. „Щастлив съм, че каузата „Дунав“ се мултиплицира и залата се пълни. Въпреки, че имаме онлайн излъчвания на домакинските срещи, въпреки скъпите билети на „Еврокъп“ турнира, хората подкрепиха каузата „Дунав“.