Този уикенд се изигра и четвъртият турнир от 3х3 надпреварата, чиито дом е зала „Румен Пейчев” в столицата. Отборът на Sofia’s Finest спечели първо място от третото си участие във веригата, а със спечелените точки гардът им Искрен Иванов стана българинът с най-висок ранкинг в световната ранглиста 3x3planet.com. След редица оспорвани срещи втори станаха Bronx, а челната тройка допълниха момчетата от Петрич, дошли да участват в турнира чак от едноименния град до гръцката граница.

Турнирите се провеждат по всички стандарти за официални състезания по 3х3 и са част от световната система за ранкинг на баскетболистите на ФИБА. От проведените до края на април състезания ще се състави и вътрешна ранглиста на най-добрите отбори.

За спечелено 1-во място се присъждат 10т., за 2-ро – 7т., 3-то – 5т. и 4-то – 3 точки, като ще се отчитат трите най-добри класирания на всеки отбор.

Временното класиране на отборите спечелили точки към този момент е:

Bear Grills – 21т.; Sofia’s Finest – 18т.; Мешетата – 15т.; Brooklyn Zoo, Вожда и зулусите – 10т.; Bronx – 7т.; Петрич, МГУ – 5т.; Hello Kitty, Манянас, Класиците – 3т.

Най-добрите отбори към края на април ще спечелят право на участие в кулминацията на 3х3 състезанията – турнирът Sofia Open, който ще се проведе на 2-ри юни в столичната Борисова градина и ще събере най-добрите отбори по тройки от цялата старна. Там ще бъде излъчен и 3х3 първенецът на страната, който ще придобие право на участие във FIBA 3x3 World Tour 2013 – международната верига от състезания в тази дисциплина, чиито турнири са с минимален награден фонд от 5000 евро. При успех в международна надпревара, бъдещият шампион на България по 3х3 ще може да се класира и за Masters турнир в Будапеща, където ще срещне най-добрите baller-и от източна Европа в борба за класиране на Световните финали и не по-малко от 20 000 евро награден фонд.

Четири от пет за 3х3 инициативата на БК ЦСКА

Идната неделя (28 април) от 16.00 часа на същото място ще се проведе и последният, пети турнир, които БК ЦСКА организира на закрито. Това ще е и последен шанс за отбори от столицата да си спечелят място сред финалистите на Sofia Open.