Българският национален отбор по баскетбол ще бъде без един от двамата близнаци – Калоян Иванов, за първата си европейска квалификация, гостуването на Португалия на 2 август. Иванов страда от дискова херния, и мнението на лекарския щаб на националите е, че е по-добре да почива.

„Състоянието му е по-добро, но лекарският щаб смята, че не трябва да се рискува с него в Португалия, защото можем да го изгубим за цялата квалификация. Ще видим как е преди вечерната тренировка, но натам вървят нещата,” обясни селекционерът Росен Барчовски.

Вместо Калоян Иванов, за Иберийския полуостров ще пътува младежкият национал Александър Янев. Янев и Божидар Аврамов починаха няколко дни след Европейското първенство за мъже до 20 години, и вече тренират усилено с мъжете.

Аврамов и Джаред Хоуман са състезателите, които остават в София, от редуцираната група от 12 състезатели, както и контузеният Христо Николов.

Към България директно в Португалия ще се присъедини консултантът на националните отбори Светислав Пешич, който да помага на Росен Барчовски.

Групата за Португалия: Деян Иванов, Павел Маринов, Чавдар Костов, Филип Виденов, Ърл Калоуей, Стефан Георгиев, Асен Великов, Златин Георгиев, Иван Лилов, Николай Върбанов, Атанас Радев, Александър Янев (Калоян Иванов).

Двубоят Португалия – България ще се играе в малкото градче Овар, на 2 август от 22.30 часа. „Овар е сравнително малко градче, но там е един от най-популярните клубове, и това е един от най-баскетболните градове в Португалия,” коментира Росен Барчовски.

„Имахме доста проблеми, но вчера забраних контузии и болести. Има забрана за такива неща. Длъжни са да са здрави. Изчерпа се лимитът,” добави националният селекционер, и завърши: „След като изхабихме много емоции срещу Кипър, си починахме добре, и тренираме в чудесно настроение.”