„Основната ни цел е в конкретни задачи и мерки да започне да се изпълнява тази програма за десетгодишно развитие на федерацията. Насоката е към младите баскетболисти, усъвършенстване на треньорите, които работят с тях”, заяви пред Гонг председателят на Треньорския съвет към баскет-федерацията Росен Барчовски, който е двигател на подготвяната единна система за обучение на младите състезатели и усъвършенстване на треньорите у нас.

„С Бусета водихме разговор повече за женския баскетбол. Начертахме някои мерки, с които ще се започне още от декември месец. Правим една голяма селекция на талантливи, високоръстови момичета, родени към 1996-1997 година, които ще се съберат на едно място и ще поканим треньори. Ще съобщим всички мерки съвсем скоро и най-вече имаме национален семинар в Самоков на 28-29 ноември, където се надявам да съм готов с всичко като документи. Иска ми се след около 3 години да имаме към 15-20 треньори, които да могат да работят на такова нива като колегите им от Сърбия и Испания при подрастващите”, коментира Барчовски.

„Отчитайки, че един от основните ни проблеми е треньорството, то сред основните проблеми на програмата ще е как да накараме тези треньори да четат, да учат и да се образоват, както и да работят много по-различно. В такава свободна система е изключително трудно да приемем някакви императивни мерки, но смятам, че има лостове. Единият е парите от Спортния тотализатор, които се разпределят. Ще искаме от треньорите да работят по различен начин и ще чуваме, че няма зали, топки, няма екипи и не са платени добре. Това е основният проблем”, сподели още Росен Барчовски.