Само за ден българският баскетбол бе разтърсен от две важни решения на някои от най-изтъкнатите си фигури.

Почти едновременно ръководството на шампиона и носител на Купата на България за 2017-а година Хасково 2012 обяви, че отборът няма да продължи участието си в първенството.

Едновременно с това председателят на Треньорската комисия към БФБаскетбол Любомир Минчев и целият ѝ състав подадоха оставка с писмо до президента на българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

Абсурдна ситуация в баскетбола: Отбор се отказа по срещата на сезона

В баскетбола: Любо Минчев и цялата Треньорска комисия подадоха оставки

Глушков: Оставката на Минчев няма да повлияе за ролята му в националния тим

Ето какво каза по повод случилото се на 11-и януари Глушков за официалния сайта на федерацията:

- Г-н Глушков, какъв е Вашият коментар за отказа от участие в първенството на Хасково 2012?

- Изоставането на женския баскетбол е видимо в Европа. Не само при нас, но и в други държави. Основният проблем е участието на състезателки след 18-годишна възраст, когато трябва да започнат да влизат в женски отбори. Но женските тимове намаляват. Особено тези, които са с условия да дадат възможност на нашите състезателки да продължат развитието и баскетболната си кариера. Това беше и причината, поради която бяхме принудени да вземем решение на УС за чуждестранните състезателки в българското първенство. Искахме да освободим повече място за български състезателки, които да се развиват. Някои казах, че с това пада нивото, но така пък имаме състезателки, които продължават. Иначе се стигаше, че след участието си в националния отбор до 20 години, момичетата мислеха за отказване, или отиваха в чужбина. А това не ни удовлетворява. Затова искахме да имаме повече отбори с млади състезателки, които да намерят бъдеще. Тук искам да подчертая ролята на спонсора на Берое Стара Загора, който се съгласи да се откаже от чужденките и се довери на млади момичета. Те участват и в Адриатическата лига и това им дава допълнителен шанс за развитие.

В началото на лятото имахме по-светли мисли за женския баскетбол имахме уверение, че повече отбори ще участват в първата ни дивизия. Това не се случи и останаха три отбора, като единият играе с млади момичета. Пак благодаря на спонсора им, че заложи на младите момичета и е удовлетворен от това, което прави и се радва на успехите им. Ще ми се и други като него да се включат, за да помогнат на женския ни баскетбол.

Хасково 2012 прекратиха участието си след затварянето на трансферния прозорец и това създаде проблем за състезателките. Искаме тези момичета д играят и да не спират. Тук не е ние трябва да решим въпроса институционално. Искам да видя желанието на другите клубове да спасят тези момичета и да продължат да играят баскетбол. Искам клубовете да инициират и да проявят интерес към състезателките. Не можем да си позволим да спираме състезателки, но ни е нужна гледната точка на другите женски клубове и треньорите. Те също са отговорни за българския женски баскетбол, а не само аз и Управителния съвет.

- Едновременно с това Любомир Минчев и Треньорската комисия също подадоха оставки. Каква е процедурата от тук нататък?

- Искам първо да благодаря на председателя на Треньорската комисия и членовете ѝ за добрата работата, която беше свършена досега. По Устав от 2016 г. Треньорската комисия е независима комисия към Българската федерация по баскетбол. Това значи, че те, на тяхно общо събрание трябва да приемат оставката на комисията, задно с председателя, и да приемат нови. Процедурите са такива, че трябват минимум 30 дни, така че ние ще осигурим условията за това. Нищо не зависи от Президента на федерацията или Управителния съвет. Трябва те да се съберат на Общо събрание, на което да присъстват минимум 51 треньора и да изберат председател и членове на Треньорската комисия. Това трябва да се случи до месец.

- Един от упреците на г-н Минчев е изборът на треньори на националните отбори. Вашият коментар.

- Преди две години забележките на членовете на Управителния съвет бяха, че не избират, а одобряват кандидатурите за треньори на националните отбори. След това направихме конкурси. Тази година се надявахме да имаме възможност да изберем кои са най-добрите. Можем да кажем по същия начин, че те не вярват в избора и решенията на Управителния съвет, който по Устав избира треньорите. В йерархията на федерацията върховният орган е Общото събрание на баскетболните клубове, следва Управителният съвет и Президентът. Треньорите са независима помощна комисия към Българската федерация по баскетбол. Същото е и със Съдийската комисия.

Босът на баскет федерацията с официална позиция

източник: LAP.bg, Илиан Телкеджиев

- Друг упрек бе свързан с отбора до 20 години, отказа от участието на такъв минала година и домакинството на Европейско първенство за тази възраст през 2018-а.

- Миналата година трябваше да отговарям на въпроси защо сме 34-ти в Европа. Питах треньорите и никой не отговори. Моето лично желание е да виждам в националните отбори момчета, които се хвърлят на игрището, преследват противника във всеки миг, борят се за всяка топка и за всяка точка, не 20, не 30 минути, а 40, или ако се наложи – 45. Това е залог за успех. Досега не съм го виждал. На тази база бе взето решението на УС преди две години да не участваме при 20-годишните. Защото без дух и без желание за борба… 34-ти просто не е приемлив резултат.

Сега смятам, че няма да сме 34-ти.Смятам, че имаме добри шансове за класиране на Европейското първенство при 20-годишните. Това ще даде възможност на хората, които по принцип следват момчетата от тази възраст и пълнят зала „Триадица“ за мачовете им, да имат възможност да гледат и да подкрепят отбора, на който са се радвали и по време на сезона. Смятам нашето желание да покажем този отбор. А и за момчетата е важно да покажат колко го искат, а след желанието ще дойдат и успехите. Свързани са тези неща. Хората по трибуните искат да видят борба, а не разхождане по игрището. Всичко зависи от тях. Ние сме осигурили условия да направят най-доброто. Най-много искам да покажем, че искаме да се борим за по-добро класиране и да покажем желание за по-добро класиране.