Любомир Минчев подава оставката си като председател на Треньорската комисия на БФ Баскетбол, съобщава BGBasket.com.

Заедно с него своите позиции в комисията напускат и останалите членове - Георги Божков, Тони Дечев, Явор Аспарухов, Йордан Колев, Христо Ценов, Спас Натов, Евладия Славчева и Людмил Хаджисотиров.

Националният селекционер обоснова причините за решението си, като предостави пълния текст на оставката, предоставена на президента на БФБ Георги Глушков за читателите на сайта:

ОСТАВКА

от Любомир Минчев Минчев

Г-н Глушков, информирам Ви, че подавам оставка като председател на Треньорската комисия, а и всички членове също напускат комисията. Поводът за това наше действие е изборът на национални треньори в подрастващите възрасти, но причините са много по-дълбоки и много по-съществени.

Мислейки върху нещата, които се случиха на последния УС на БФБ и избора на национални треньори в подрастващите възрасти, се сетих за думите на Нихат Изич в една от лекциите му в първата ми година във FECC: “Най-важното нещо е президентът да ви вярва и подкрепя!“

С вашите действия преди и по време на УС на БФБ, Вие демонстрирахте липсата на вяра и подкрепа към ТК. Това е и една от основните причини да подам оставка. Тази липса на подкрепа не остана незабелязана и от вашите служители. Петър Клечковси позволи „сам да се назначи“ за старши треньор на отбора 16-годишните момичета за Балканиадата. Когато разбрах от медиите за това, лично се обадих на Деси Ангелова да попитам дали това действие е съгласувано с нея. Оказа се, че не е говорено с нея, а не е съгласувано и с ТК. Защо Стефка Славова, която бе помощник-треньор на Деси Ангелова последното лято и ще бъде такава и следващото лято, не води отбора? Аз не виждам логично обяснение помощник-треньорът да не води отбора при отсъствието на старши треньора. Така излиза….., че всеки може да си прави каквото си поиска!

Друга основна причина е липсата на визия, стратегия и последователност в решенията на БФБ. Миналата година спряхте 20-годишни мъже и жени от участие на Европейско първенство, а тази година взимаме домакинство на Европейско първенство за 20-годишни мъже с цел да се класираме за дивизия А. Дори ще натурализираме играчи!!!

Ако ще се прави натурализация, не трябва ли той да е готов и изграден играч? Кой може да каже как ще се развие кариерата на даден млад играч в следващите 5 години? Предложих Ви също, който и треньор да изберете из между Тони Дечев и Константин Папазов, да бъде за следващите две години. Според повечето баскетболни хора набор 98-99г е най-талантливият след поколението 93-94г. и според мен не е правилно да се работи с тях „на парче“. Трябваше да се знае отсега, че треньорът, който ги поеме ще ги води и догодина. Вие и това не взехте под внимание и го подминахте.

Основният акцент на ТК в работата с националните отбори беше да наложи система, при която да има последователност и приемственост. На 08.12.2016г. като Председател на ТК представих пред УС на БФБ системата и критериите за избор на национални треньори, които искахме да наложим. Доколкото си спомням никой от УС не изказа несъгласие.

Сега ще Ви я припомня:

Избраният старши треньор на националния отбор до 15г. автоматически е един от помощниците на 16г. На следващата година той става старши треньор на 16г., а досегашният отива като един от помощниците на 18г. На следващата година пак се местят и вървят нагоре. И така треньорът върви с набора, който е взел на 15г. докато стигне 18г. Там решихме да се преценява дали да си продължи същия треньор или да се сложи треньор, който е от мъжки или женски представителен отбор от лигата. Причината е, че 20г. е вече възраст мъже и жени и там трябва да е такъв треньор. С налагането на този модел сме целели да има приемственост и последователност в работата с националните отбори. Не отричам, че е можело да има леки отклонения, както с Деси Ангелова (разбрахме се с нея да бъде две години на 16г. и две години на 18г.), но генерално сме се ръководили да има последователност в работата.

 

При избора на старши треньор на 16г., Вие не се доверихте на предложението на ТК - Теди Буков. Не се вслушахте и в препоръките на Крис Дайъл (главен ментор на FIBA YOUTH DEVELOPMENT PROGRAM), който работи с българските треньори последните няколко години и който „силно препоръчва да се инвестира в него“. Вие гласувахте за двойната кандидатура на Даниел Клечков и Стойо Чолаков. Добре, но Даниел Клечков, когото избрахте да е водещия треньор от двамата, кара курсовете на ФИБА Академията – FECC. Това лято той трябва до ходи на курсовете на FECC, трябва е старши треньор на 15г. и да е помощник-треньор при 16г. на ЕП. Дори и да съумее да съчетае всички тези ангажименти, то следващото лято не може. През 2019г. той трябва да е старши треньор на 16г. (ако се следва тази система) и трябва да държи изпити във FECC, които са по времето на финалите на ЕП 20г. Тези дати застъпват времето, през което той трябва да е на подготовка с националния отбор до 16г. За мен е голям проблем старши треньорът да отсъства от подготовката около десет дни, а ако за вас не е, то тогава налагате нова тенденция в треньорската професия – треньорът да не присъства на лагерите и тренировките в подготовката. Ако решите да избегнете този проблем следващата година и не го изберете за треньор на 16г., то следва въпроса: Защо го избрахте сега на 15г.?

Т.е. Вие разрушавате системата, която искахме да наложим и това е третата основна причина, поради която си подавам оставка.

ТК е изготвила програма до края на сезона за регионалните семинари и вашите служители могат да я следват до избирането на нова ТК.

На последното ни заседание сме изготвили препоръки които са:

  • Да се участва с национален отбор жени 16 год. в Адриатическа лига през 2018/19 год.

  • Да се търсят контролни срещи със силни отбори за националните отбори.

  • Препоръка за играта в защита при подрастващите – лична пресираща защита на цяло игрище при 12, 14 и 16 год. и феърплей от страна на треньорите.

  • Препоръчва да се направи трети кръг в А група Запад на 16г., като ЦСКА, Рилски спортист и Академик Пловдив да приемат по едно домакинство.

  • Препоръка за смяна на правилото за ползване на играчи за един клуб, който участва с повече от един отбор в една възраст.

  • Препоръки за работа за физическа работа с подрастващи в клубовете.

Накрая ще си позволя да Ви препоръчам на следващото ОС на БФБ да предложите промяна в устава на БФБ. Не е нормално председателят на ТК да няма право на глас при избора на национални треньори. Казвам Ви го сега, когато си подавам оставката.

Стара Загора                                                                                                    С уважение: Любомир Минчев

11.01.2018 г.