Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че оставката на Любомир Минчев като председател на Треньорската комисия няма да повлияе на ролята му като старши треньор на националния тим за мъже на България.

„Искам първо да благодаря на председателя на Треньорската комисия и членовете ѝ за работата, която беше свършена досега. От две години Треньорската комисия е независима комисия към българската федерация по баскетбол. Исках да напомня това. Те не се избират от Управителния съвет, а от Общото събрание на треньорите. Тази оставка трябва да бъде коментирана на Общо събрание на треньорите. Има специален устав и начин, по който се избират. В устава преди години беше заложено, че президентът определя националните треньор еднолично. Аз се отказах от тази привилегия. До преди две години това беше право на Управителния съвет. Треньорската комисия по принцип предлага треньорите на националните отбори Управителния съвет, и те се дискутират и приемат от него. Стана дума, че трябва да има избор, а не само одобрение. Т.е. да има кандидати, които ние да избираме, а не само еднолично определени хора, които ние само да одобряване. Това бяха забележките преди няколко години. Тази година имаше същите забележки за начина, по който се избират и назначават треньорите”, коментира Георги Глушков в интервю за NOVA.

В баскетбола: Любо Минчев и цялата Треньорска комисия дадоха оставки

- Вярно ли е, че вие като президент нямате вяра на Треньорската комисия?

- Аз нито съм участвал в техните заседания, нито съм бил канен. Това е независима комисия. Въпросът е, че имахме различия по някои треньорски кандидатури. Управителният съвет има право на мнение, още повече, че има право да избира треньорите на националните отбори. Винаги е имало доста спорове около треньорите на националните отбори. Никога не е имало само щастливи хора.

- Вярвали ли сте до момента на експертизата на тази Треньорска комисия след като казвате, че не сте се доверили на техните предложения?

- Въпросът беше друг. Преди две години забележките на членовете на Управителния съвет бяха, че не избират, а одобряват кандидатурите за националните отбори. След това направихме конкурси. Тази година се надявахме да имаме възможност да изберем кои са най-добрите. Можем да кажем по същия начин, че те не вярват в избора и решенията на Управителния съвет. Може и така да формулираме нещата, въпреки че по устав ние избираме треньорите. В йерархията на федерацията върховният орган е Общото събрание на баскетболните клубове. Те са независима помощна комисия към българската федерация по баскетбол. Преди години председателят на Треньорската комисия и на Съдийската комисия бяха членове на Управителния съвет. В момента статутът е такъв.

- Г-н Минчев казва, че според него не е нормално председателят на Треньорската комисия да няма право на глас?

- Ще има събрание до края на април месец и треньорската гилдия го поставя като въпрос и го решаваме. Все пак има процедури, по които ние работим. Аз нямам нищо против това да се случи.

- Сочи се като основна причина липсата на визия и стратетия. Има ли някакъв вид хаотичност в решенията като е даден пример с националния тим до 20 години?

- Въпросът беше преди две години, че исках някой от Треньорската комисия да каже защо сме на 34-то място? Някой от тях. Защо вижам нощни селфита по време на Европейско първенство, за което ние плащаме и се грижим? Смятам, че ако нямаме мотивирани състезатели, които да играят и да представят достойно България на Европейско първенство, не е нужно да участваме само заради участието. Аз не смятам, че това беше моя задача. Докато за женската част там е малко по-сложно. Бяхме много критикувани за това, че нямаме такива отбори. Решението беше да покажем, че не сме съгласни с отношението на състезателите. А това, че искаме Европейско първенство – искаме в България да дойдат пак 24 отбора, треньорите да гледат колегите си, младите състезатели да покажат дух. Най-много искам да покажем, че искаме да се борим за по-добро класиране и да покажем желание за по-добро класиране.

- А първоначалната система треньорите да се движат с набора и да има приемственост?

- Ако не сме доволни от един треньор какво правим? Да продължаваме с него? Тогава идва въпросът защо продължаваме с него. Много искам тук да изтъкна работата на треньорите по време на годината. Миналата година имахме случаи, в които отборът игра по-слабо, отколкото в началото на подготовката. Друг е въпросът, ако има отбор, който цяла година е зает и тогава има резултат. Примерът е Минчев в годината, когато 20-годишните бяха „Теси”. Все пак това е идеалната система, която той предлага, но има едно „но”. Не мога да го сметна за идеалната система и приложима на този етап.

- Какво следва като процедура?

- От администрацията на федерацията трябва да се насрочи Общо събрание. Трябва са го съобразим с периодите, когато има треньорски семинари. Трябва да се проведе Общо събрание според устава на Треньорската комисия. Смятам, че до един месец това ще се случи. После има процедури за обявяване на кандидатури. Процедурата не е за един или два дни. Управителният съвет няма отношение.

- И накрая - тази позиция на г-н Минчев може ли да повлияе по някакъв начин на неговата роля в националния отбор?

- Не. Няма влияние. Сега трябва да кажа, че тази позиция е доста ангажираща, защото има много работа. Благодаря му за работата, която свърши, защото той е натоварен треньор на клубен треньор, на националния тим и председател. Това са трудно съвместими длъжности. Това трябва са бъде съобразено, че това е доста работа.