От Българската федерация по баскетбол обявиха официално резултата от днешното заседание на Управителния съвет що се отнася до контестацията на Лукойл Академик след двубоя за Суперкупата на България срещу Берое.

"По Точка Разни бе проведена дискусия, при която всички членове бяха съгласни, че текстовете на Наредбата за ДП на НБЛ, както и другите нормативни документи на БФБаскетбол трябва да се спазят както по отношение на подадената контестация от БК Лукойл Академик, така и когато има неприемливо поведение на представител на БК", пише в официалния сайт на родната централа.

Двама българи задължително на терена в баскетбола от догодина

В Дисциплинарния правилник /ДП/ пък пише:

45 За допускане на момент, в който на терена по време на игра няма минимум 1 състезател, който има право да играе за НО на България и не е придобил българско гражданство по натурализация (отговорността е на старши треньора) се налагат следните наказания:

а) При установяване на първо нарушение по време на мача- техническо нарушение на старши треньора, принудителна смяна и глоба /2000лв/ ;

б) При установяване на второ и всяко следващо нарушение по време на мача принудителна смяна и глоба /2000лв/;

в) При установяване на нарушението след мача, глоба /2000лв/;

г) За всяко следващо нарушение през сезона, глобата се удвоява;

Ето и новия текст на Наредбата, приет на днешното заседание на Управителния съвет, които влизат в сила от началото на новия сезон:

Чл. 74. (в сила за сезон 2017-18)

(1) В тимовия лист за всяка конкретна среща от НБЛ БК може да запише за участие максимум 5 редовно картотекирани състезатели, които нямат право да играят за Националния отбор на България или имат право да играят за Националния отбор на България, но попадат под ограничението, предвидено в чл. 3.21а. от Вътрешните правила на ФИБА. 

(2)    По време на игра, на терена трябва да има минимум 1 състезател, който има право да играе за Националния отбор на България и не е придобил българско гражданство по натурализация.

За нарушение на чл.74(2) се налагат описаните в чл.40.45 на ДАП наказания, както и служебна загуба по чл.105.4.