Българската федерация по баскетбол прие дългоочаквана промяна на днешното заседание на Управителния съвет.

"По време на игра, на терена трябва да има минимум 2 състезателя, който имат право да играят за Националния отбор на България и не са придобили българско гражданство по натурализация", се казва в правилото, което ще влезе в сила от сезон 2018-2019.

Предлагаме ви точния текст от приетата Наредба за НБЛ, публикуван в официалния сайт на родната централа:

УЧАСТИЕ В ПЪРВЕНСТВОТО НА СЪСТЕЗАТЕЛИ И ТРЕНЬОРИ

Чл. 74. (в сила за сезон 2017-18)

(1) В тимовия лист за всяка конкретна среща от НБЛ БК може да запише за участие максимум 5 редовно картотекирани състезатели, които нямат право да играят за Националния отбор на България или имат право да играят за Националния отбор на България, но попадат под ограничението, предвидено в чл. 3.21а. от Вътрешните правила на ФИБА. 

(2) По време на игра, на терена трябва да има минимум 1 състезател, който има право да играе за Националния отбор на България и не е придобил българско гражданство по натурализация.

За нарушение на чл.74(2) се налагат описаните в чл.40.45 на ДАП наказания, както и служебна загуба по чл.105.4

Чл. 74. (в сила от сезон 2018-19)

(1) В тимовия лист за всяка конкретна среща от НБЛ БК може да запише за участие максимум 6 редовно картотекирани състезатели, които нямат право да играят за Националния отбор на България или имат право да играят за Националния отбор на България, но попадат под ограничението, предвидено в чл. 3.21а. от Вътрешните правила на ФИБА.   

(2) По време на игра, на терена трябва да има минимум 2 състезателя, който имат право да играят за Националния отбор на България и не са придобили българско гражданство по натурализация.

(3) За нарушение на чл.74(2) се налагат описаните в чл.40.45 на ДАП наказания както и служебна загуба по чл.105.4