„Основната причина да загубим мача е липсата на здрави, сериозни мачове за нашия отбор до този момент. Програмата ни беше лека. Започнахме с две победи, но не сме в игрови ритъм. Такъв, в какъвто беше противникът ни. Балкан до този момент изигра много силни мачове и това винаги вкарва в игрови ритъм”, коментира старши треньорът на Рилски спортист Росен Барчовски след поражението от Балкан в Самоков в събота вечер.

„Това нещо го очаквах, но нямаше какво да направя. Това първо. Второ, разбира се, че мачът основно го изгубихме през първото полувреме не само заради слабата защита, тя е факт, но и заради неориентирано нападение. Те търсеха нестандартни ходове с различни видове защити. Това им донесе резултат през първото полувреме и когато ти поведат с такава голяма разлика, и то тим, който е равностоен на теб, много трудно може да го догониш. По-често губиш. Основно защитата ни е проблем, но не само. В нападение просто на отборът му трябва много време да се сработи. И бавно влизаме в нападение, и не си подаваме топката, и се взимат грешни решения. Доста неща има, които се видяха в този мач. Въпреки всичко го докарахме до две точки разлика. Имаше ситуации, при които даже можехме да поведем. Можехме и да спечелим, накрая нямахме и шанс, но пак казвам, когато един отбор догонва от голяма разлика, то по-често губи”, заяви още Росен Барчовски.

На въпрос как се преодоляват повечето индивидуални действия, треньорът отговори: „С тренировки, с говорене, с изискване, с видео, с настояване, с наказване и с всякакви методи, но трябва да се подобри това нещо. Ние имаме играчи, които имат индивидуални качества, но много сме далеч от това да бъдем отбор. Аз го очаквах това нещо и го казах неведнъж, докато заприлича на нещо сериозно, ще има и върхове, и спадове. Вървим във възходяща линия, но вълнообразно.”

„Надявам се по-бързо да заприличаме на това, което искам. За мен е голяма изненада 91 точки да получим тук в къщи и където и да е. Ние сме отбор, който има атлетизъм, бързина, младост и това е недопустимо. Трябва да отдадем дължимото и на добрата игра на Балкан. Играха много добър баскетбол. Движеха добре топката и да отбележа ключовата игра на Станимир Маринов. Не случайно, когато бях треньор на националния го включих с идеята да бъде един от основните ни плеймейкъри, само че се контузи. Но той има голямо бъдеще. Това е човек с изключителен атлетизъм и качества, и започва с тренировки и с времето да става доста труден. Много е труден за пазене”, каза още наставникът на Рилски спортист.

Очаквайте утре мнението на Росен Барчовски за първата среща на Рилски спортист в турнира Еврочалъндж.