Българският шампион Балкан победи Алба Фехервар с 88:78 (28:20, 20:26, 19:12, 21:20) като гост в Унгария в мач от втория кръг в група А на турнира за Купата на ФИБА Европа по баскетбол за мъже. Двубоят бе дебютен за ботевградчани в редовния сезон на надпреварата, тъй като срещата им от първия кръг на турнира срещу израелския Бней Херцлия беше отложена. Унгарският Алба Фехервар допусна втора загуба.

Двата състава изиграха интересен сблъсък, в който Балкан имаше превъзходство в големи периоди. Шампионите стартираха добре и взеха 8 точки аванс в края на първата четвърт. Домакините обаче наваксаха изоставането си и дори поведоха за кратко, а на почивката преднината на Балкан бе само 2 точки – 48:46.

Баскетболистите, водени от старши треньора Петър Златанович успяха пак да се откъснат в третата част до 67:58 преди заключителните 10 минути, в които не изпуснаха водачеството.

Гостите от Ботевград имаха превъзходство под кошовете, печелейки 46 срещу 30 борби за Алба Фехервар и разчитаха на по-ефективна стрелба за 2 точки (70.59%-51.11%).

Най-резултатен за победата на Балкан бе Мартин Сотиров с 19 точки и 3 борби, а Димитър Димитров допринесе с 18 точки и 4 борби.

За унгарския тим Айзея Филмор се отчете с 18 точки.

В следващия кръг от международната надпревара, на 1 ноември, Балкан ще посрещне португалския Спортинг Лисабон. Преди това ботевградчани посрещат Рилски спортист в Ботевград в събота, 28 октомври в среща от четвъртия кръг на Националната баскетболна лига./ БТА